PILOTI SLEĆU, ALI NA GRADSKI TRG

30. decembar 2016.

Sutra, možda i kao izvidnica, ,,Piloti“ stižu u Kraljevo, iako imamo aerodrom koji još nije u funkciji, a nemamo, tvrdi većina građana – nikakve razloge za slavlje

Nekako iznenada, za jedan dan i od para usmerenih nedavnim rebalansom budžeta, sklopljen je ugovor sa jednom agencijom o angažovanju poznate beogradske grupe ,,Piloti“, koja bi svirkom u novogodišnjoj noći zabavila Kraljevčane na glavnom gradskom trgu. I, umesto radosti podigla se galama protiv vlasti što 2,5 miliona dinara daju za slavlje, umesto za socijalu i humane svrhe. Pokrenuta je čak i peticija uz tvrdnju opozicije da je od njih ta stavka, prilikom prekombinovanja budžeta, bila vešto skrivena i da je najavljeno gostovanje te grupe prošle godine u Kralljevu privuklo tek 12 kupaca karata.

Na to im je odgovorio gradonačelnik dr Predrag Terzić da je stvar gotova i da se taj novac ne može uložiti u druge svrhe, dakle samo za muziku i slavlje. U polemici povodom toga ponajviše se tvrdi da ovde nema šta da se slavi, jer  Kraljevo novu 2017. godinu, navodno, dočekuje u nikad većoj krizi i socijalnoj neizvesnosti. Uz to, kao za utehu, čuju se i tvrdnje da je grad na Ibru, pred ovu 2017. godinu, mogao biti kao iz bajke, samo da je ostvareno sve što su političari bar protekle decenije najavljivali. Opet se pominje taj  aerodrom i u šali dodaje da bi i ,,Piloti“ sada avionom sleteli tamo u Lađevcima da njegovo otvaranje više puta nije pomerano. Istina, moglo bi se, da je obećano ostvareno, do grada na Ibru stići ne samo avionom nego i autoputem, ali nije sagrađena deonica od stotinak kilometara, od Pojata do Preljine, čija gradnja, kako se govorilo još 2013.godine, samo što nije započeta. Tu se više i ne pominje ona stara, a ne samo ,,naprednjačka“ priču, o plovnom putu do Kraljeva, i luci u obližnjem selu Sirči, dokle bi vodio krak velikog plovnog kanala Dunav – Morava – Vardar, pošto se tome ovde oduvek malo verovalo. I, umesto bar jedne od tih, u predizbornim kampanjama najavljivane saobrćajnice, desilo se da je  nedavno ukinito i saobraćanje vozova od Kraljeva prema Kruševcu, tj. voz tuda poslednjih meseci ,,kleca“ samo po potrebi.

No, nadali su se Kraljevčani i privrednom procvatu, boljim danima u godinama pred kraj ove, druge decenije 21. veka. Jer, podsećanja radi, početkom tog perioda dešavala se prodaja najvećih fabrika, pa je uz veliku ceremoniju i političku euforiju, indijskoj kompaniji ,,Global stil“ prodat ,,Magnohrom“. Smešno danas zvuči i podsećanje da su tada novi vlasnici, kupujući ovaj gigant za 1,2 miliona evra, obećali ulaganje od 23,1 milion  i vraćanje duga od pedesetak miliona evra. Zato su tada to lokalni političari proglasili ovdašnjim istorijskim trenutkom. Međutim, novi vlasnici su radili tako da su samo dugove uvećali i ubrzo otišli ostavljajući od domaćinskog poslovanja tek nekoliko stabala šljive, zasađene u to vreme ispred upravne zgrade preduzeća. Ništa bolje posle pompezno najavljenih planova i obećanja nije prošla ni ovdašnja Fabrika vagona, koju je kupila ukrajinska kompanija ,,Azov impeks“ za samo dvesta hiljada evra, a nove gazde obećale godišnju proizvodnju od čak hiljadu teretnih vagona. I oni su umesto obima proizvodnje samo uvećavali dugove, a onda pokupili tašne i otišli. Tako su oba ova industrijska giganta danas u stečaju, a bivši radnici i jedne i druge fabrike se odavno, kao i ovih dana pred doček  2017. godine, okupljaju pred zgradom gradske uprave tražeći od države isplatu zaostalih plata.

Zbog tako neočekivanog privrednog sunovrata  u Kraljevu se sada najčešće pominje podatak o najviše dve hiljade zaposlenih proizvodnih radnika. Nema novih zapošljavanja i džaba što se otvori poneki semafor, jer radi automatski na šta je još davno kao opasnost od mašina zbog pomanjake posla za radnike, ukazivao engleski ,,šljakator“ Ned Lud…

Tako, kad se sve sabere, nije ni za čuđenje, ni za podsmeh što je jedan Kraljevčanin javno, tvrdeći da na trg neće dolaziti, zatražio samo svoj deo novca dat za novogodišnje slavlje, nemajući, veli, ništa protiv ni organizatora, ni zabave na trgu, ni ,,Pilota“…

                                                Banje prazne i puste

Kraljevčani su, predratnih godina, nove godine tradicionalno najveselije dočekivali u hotelu ,,Pariz“, koji je danas samo gradska kafana, a sve do pre neku godinu do karte i slobodnog mesta u novogodišnjoj noći teško se dolazilo u hotelima Mataruške i Bogutovačke banje.

Međutim, tamo će u u noći dočeka predstojeće 2017. godine biti prazno i pusto, bez ijednog gosta i ugostitelja. Jer,  i ove banje su u stečaju.

tekst i fotografija: Miroljub Dugalić

izvor “Politika”

2 komentara za naslov “PILOTI SLEĆU, ALI NA GRADSKI TRG

  1. . Upravo sam video nešto neverovatno. Na oba kraja pešačke zone, i kod zadužbine i kod muzeja, celom širinom šetališta postavljeni su betonski fundamenti – kao neka vrsta protivterorističkih prepreka. Da li se to gradonačelnik Kraljeva plaši da bi, kao u Berlinu, moglo da dođe do terorističkog napada u vreme kada na trgu budu svirali Piloti? Da li se plaši da bi neki pobesneli terorista mogao kamionom da uleti u masu od tridesetak članova SNS koji će biti na trgu? Da li mu je to dojavio koordinator svih službi bezbednosti? Ovo je stvarno zemlja čuda. 

Comments are closed.