ZNAM ZA KOGA NEĆU DA GLASAM

piše Dragan Blagojević

O „režiserima“ koji nekada i bez kastinga pažljivo biraju nove glumce za najvažnije uloge

Zahuktava se kampanja za izbore koji će se desiti, i kako stvari stoje, promeniti ništa neće. Iako decenijama jašemo ka provaliji, i sada kada smo na njenoj ivici, nismo svesni da se čuda teško dešavaju. Ipak, verujući u čuda, opet smo se našli u predizbornoj groznici. Glavne teme u medijima, na poslu, u susretima sa prijateljima, u svojim domovima, ili, najčešće za kafanskim stolovima je ko će sa kim u predizborne ili postizborne koalicije, da li će kampanja biti prljava ili ne, ko će koga pustiti niz vodu, ko je iznad ili ispod cenzusa, a na kraju i ono najvažnije, ko će biti u Vladi? Iako se odgovori medijski nameću i formiraju, logično je da još ne možemo da položimo taj test sa mnogo pitanja, ali pouzdano znamo ko će biti premijer, bar do onih novih izbora posle predsedničkih, iduće godine.

Da li ćemo do tada još uvek biti na ivici provalije, ili ćemo se survati, malo ko razmišlja, osim nevidljivih senki kojih ima u svim strankama i pokretima. Njihova uloga je u pisanju scenarija sa tragikomičnim zapletima, i gotovo uvek bez jasnog raspleta. Oni biraju glumce i kontrolišu kako će se odigrati predstava. Uglavnom naprave dobru premijeru u kojoj većina publike uživa, a glumci bivaju obilato nagrađeni što aplauzima, što novim glavnim ulogama, i najvažnije – bogatim honorarima. Glumci, kao većina glumaca, sujetni, narcisoidni, vredniji od kolega, ambiciozniji od svojih mogućnosti, posesivni i halapljivi… uljuljkani između dve predstave vredno pripremaju svoje uloge za novu premijeru. Ne znam zbog čega režisere nazvah senkama, ali njihova uloga je nezamenljiva. Oni nekada i bez kastinga pažljivo biraju nove glumce za najvažnije uloge. Često uvode i statiste kao nezaobilazni deo predstave. Pripremaju i kampanje za predpremijere i premijere. I tako, od pozorišne sezone do sezone… I, publika bude uglavnom ista.

Sa druge strane odbačeni glumci i perspektivni početnici manirom očajnika stvaraju alternativne scene. Naravno da ni oni ne mogu bez režisera, ili neko od njih preuzima tu zahtevnu ulogu u kreiranju komada. Uglavnom stvaraju bez unapred obezbeđenog budžeta, a predstave su besplatne za malobrojniju publiku. Njihovi zapleti imaju jasnije rasplete, ali im je sezona kratka.

Kako je naša stvarnost kompilacija komedije i horora, vedeta i starleta, portreta i karikatura, izdajnika i patriota, hrabrosti i kukavičluka, poštenja i nepoštenja, slatkog i kiselog… odlučio sam da ne glasam ni za jednog glumca koji je odigrao više od nekoliko premijera. Ne zbog toga što ih nisam upoznao, sigurno je da neću glasati ni za jednog režisera.

Odavno sam uz pomoć daljinskog izbrisao nekoliko tv kanala, a sada ću se potruditi da svedem na najmanju meru gledanje predizbornih reality show-a, da me ne bi prevarili za koga neću da glasam.

1 komentar za naslov “ZNAM ZA KOGA NEĆU DA GLASAM

  1. Ista lica ista muka i neizvesnost. Na listama su ponovo ista lica koja su nas i dovela dovde a nije ni mali br.onih koji su 90 god. uvele ovu zemlju u kataklizmu i nepovratnu bruku u bezpotrebno gubljenje časti i života danas se povanpiruju da prosto svakom normalnom se pomuti pamet od straha nepredvidljivih događanja tako da znam za koga neću glasati posebno na lokalu u mom gradu sve ostalo je ????????????????????

Comments are closed.