SRNDAĆ SPASEN OD PASA LUTALICA

27. januar 2017.

Rano jutros, ispred Upravne zgrade Gradskog groblja na kraljevačkoj Barutani pojavio se srndać koji je, kako se pretpostavlja, bežeći od pasa lutalica došao u grad, a priča o tom begu nije se na groblju i završila, već ima srećan kraj

Jedan srndać sa tek izniklim nežnim rogovima imao je burnu proteklu noć, jer je nekako iz svog prirodnog staništa zalutao u grad. Na tom neželjenom izletu, pretpostavlja se, bežao je od pasa lutalica, povredio rogove i vrat, a jutros se, okrvavljen pojavio ispred Upravne zgrade kraljevačkog groblja na Barutani.

Onako uplašen i izmoren preskakao je četiri gorbna mesta, kao atletičar, ali je radnik Miro Radosavljević uspeo da ga savlada, zbrinuo ga je i mazio, dok nisu stigli predstavnici lovačkog udruženja kojima su građani javili da su srndaća viđali na različitim lokacijama u gradu – kaže Nikola Đurišić, upravnik Gradskog groblja

Srndać je iz našeg lovišta, lutao je po gradu, ljudi su ga branili, zaposleni na groblju uspeli su da ga uhvate, pozvali nas, mi smo ga prihvatili, odveli kod veterinara i na kraju odvezli u Repro centar za srneću divljač koji imamo u Bogutovcu – rekao je za portal Krug Uroš Đoković, predsednik Lovačkog udruženja Kraljevo.

Srndać će, kako saznajemo od Đokovića, biti dobro. Sada je sa ostalim grlima u repro centru gde treba da se oporavlja par meseci, a za par meseci ponovo će biti vraćen u prirodu. U repro centru za srneću divljač trenutno ima pet-šest mladunčadi jelena, gde dobijaju negu u zimskom periodu, sve dok su ugroženi od prirodnog neprijatelja.

Lovačko udruženje Kraljevo ima nekoliko repro centara. Repro centar za veštačku proizvodnju divljeg zeca prvi je u Evropi, imaju i repro centar za srne, dva repro centra za divljih svinja, fazaneriju.

foto: Nikola Đurišić

3 komentara za naslov “SRNDAĆ SPASEN OD PASA LUTALICA

  1. . Srndaca sam licno videla i alarmirala prijatelje ljubitelje zivotinja kako bi ga nekako uhvatili i smestili a sigurno. Ruzno je reci pa i po predpostavci da je bezao od pasa lutalica. On je bio uplasen zbog guzve i automobila ali ni jedan pas nije jurio za srndacem koji je zaista obisao citav uzi deo centra grada. 

  2. . Kako znaju iz kog je lovišta kad nemaju  markere? Bojim se samo da niko ne vodi računa o divljači i samo im služi za ubijanje!

Comments are closed.