ERAC PISAO MINISTARKI UDOVIČKI

14. mart 2016.

Uz otvoreno pismo predsednik MZ Grdica poslao i svoju knjigu da ministarku podseti kako se “u ovaj grad ne svraća, nego –  dolazi”

Rade Erac, čije je obraćanje ministarki za državnu upravu i lokalnu samoupravu Kori Udovički, prilikom njenog obilaska poplavljene Grdice, izazvalo veliku pažnju javnosti, uputio joj je danas i otvoreno pismo. U njemu navodi razloge zbog kojih je, kao prvi čovek MZ Grdica, bio onoliko revoltiran i zatečen činjenicom da za njen dolazak– nije ni znao.

“Uvažena gospođo Udovički,

uz izvinjenje što ste u mojoj Mesnoj zajednici, možda, doživeli izvesnu neprijatnost, ali bez osećaja lične krivice, u prilogu ovog pisma Vam šaljem na poklon, moju poslednju knjigu „Zapis”, koja je u 2015. godini, bila u nominaciji za prestižnu nagradu, koja nosi ime velikog srpskog pisca Mehmeda Meše Selimovića. To jedino mogu da Vam poklonim, a nije bilo vremena da učinim u Grdici, zato što nisam ni znao da ćete doći.

Narod, koji imam čast da predstavljam, kao predsednik MZ i kao odbornik u Skupštini grada Kraljeva, za nepune dve godine, dva puta je doživeo katastrofu, spasavajući svoje živote, decu, pokrentnu i nepokretnu imovinu.

I naravno, niko nije kriv zato što su građani javno obavešteni da će poplavni talas biti samo 30 do 40 cm (a bio je pet puta veći), niko nije kriv, zato što, u majskim poplavama 2014. godine, nije bilo naredbe za evakucaju, niti zakonom propisanog, zvučnog signala za opštu opasnost, niko nije kriv za uništenje kompletne pokretne imovine, koja je, sasvim izvesno, mogla biti spasena. Navedeno konstatujem, kao, nekada, najbolji student Fakulteta civilne odbrane i to, ne samo u svojoj, nego i u prethodnih 15 generacija, dakle, kao neko ko se jako dobro razume u oblast zaštite i reagovanja u vanrednim situacijama.

Gotovo dve godine, trajala je naša borba da imamo normalne uslove za život i opstanak na ovim prostorima. Dva puta je više od 500 ljudi, demonstriralo ulicama ovog grada tražeći pravo na siguran život u gradu u kome vlast mašta o gradnji Kraljevgrada, o zatvorenim bazenima i Dejvis kupovima.

Dve godine je u ovom gradu bilo preče da se milioni dinara troše za gradnju ulica koje vode do kuća lokalnih funkcionera (u jednom slučaju čak oko 15 miliona dinara, do samo jedne kuće i to baš u Grdici), dve godine su trošeni milionski iznosi za renoviranje ulica pored nečijih kuća, uključujući i kuće čelnika ovog grada, dve godine su trošeni milionski iznosi za Dejvis i FED kup (sa svim skandalima tog kupa), dve godine je trajala agonija ovog naroda, koja je završena ponovnom katastrofom. Sve to, u gradu koji ima sedam poslanika (nikada više u političkoj istoriji Kraljeva), savetnika predsednika države za privredu, državnog sekretara u Ministarstvu odbrane i ambasadora u NR Kini.

Oko 500 kuća, od čega 270 sa teritorije MZ Grdica, uništeno je u majskim poplavama 2014. godine. Ovaj narod je sebi, na jedvite jade, uspeo da obezbedi , koliko-toliko normalne uslove za život, sa pozicije kada nijedna kuća nije više imala ni obično ćebe, a kamoli krevet, nameštaj, pokućstvo.

Jer, čekao se „politički tajming“ da bi čelnici ovog grada mogli da se slikaju u ranim jutarnjim časovima u moravskom topoljaku, bez građana, hleba, soli i čaše rakije, otvarajući radove na gradnji bedema…. Sami, u tajnosti, bez ijednog stanovnika Grdice…

I dogodila se ponovna katastrofa. Po drugi put je uništeno, sve što su ljudi obnovili, a skandal neviđenih razmera, neki su pokušali da sakriju slikanjem iza Vaših leđa moleći Vas da SVRATITE u Grdicu.

Čelnici ovog grada, poznato Vam je, nepoželjne su ličnosti na teritoriji MZ Grdica. Bojim se da, u jednom trenutku, niko nije mogao ni da im garantuje bezbednost, jer su dve godine javno lagali, obećavajući početak radova.

A Vi, gospođo Udovički, treba da znate da je Kraljevo kraljevski grad, grad sedam krunisanih glava u manastiru Žiča. U ovaj grad se ne SVRAĆA, ovde se DOLAZI.

Želim Vam, od Boga, dobro zdravlje, ličnu i porodičnu sreću.

Predsednik MZ Grdica i odbornik u skupštini grada Kraljeva

Rade Velizarov Erac”