,,MAGNOHROM“ ČEKA BANKROT I KUPCA

8. februar 2017.

Posle stečaja, obe ,,Magnohromove“ fabrike su u zakupu, ali slede važne odluke stečajnog veća i nova privatizacija

Kraljevački ,,Magnohrom“ je od polovine septembra prošle godine u stečaju, a da nije povremenih protesta radnika zbog jednog dela neizmirenih novčanih obaveza prema njima, malo bi se bivši gigant vatrostalne industrije u ovom gradu i pominjao. Doznajemo, ipak, da obe fabrike rade, istina uz minimalno korišćenje proizvodnih kapaciteta u odnosu na ranije godine.

Pogon za proizvodnju sinter magnezita zakupila je, do nove prodaje, finska kompanija ,,Afarak“ i pre mesec dana okončana je kampanja proizvodnje sintera za izvoz. Ovih dana radi se na pripremi rude za novi proizvodni ciklus koji bi trebalo da se pokrene u maju ove godine. Inače, tokom jedne proizvodne kampanje proizvede se oko šest hiljada tona sintera za kupce iz više evropskih zemalja, a u ovom delu ,,Magnohroma“ angažuje se ukupno oko 150 radnika. U zakupu, od domaće firme ,,Febroinvest“ je i druga ,,Magnohromova“ fabrika, u kojoj se proizvode TA peći, bojleri, grejne ploče, grejači… Tu radi oko 80 radnika, a ovaj pogon je zakupljen na šest meseci.

Zakup obe fabrike je, naravno, privremeno rešenje i, kako u ,,Magnohromu“ doznajemo, očekuje se oglašavanje nove privatizacije i to, prema ranijim odlukama, posebno za svaku pomenuti proizvodnu celinu. Tom oglašavanju od strane Agencije za licenciranje stečajnih upravnika prethodiće važne odluke stečajnog veća. Sednica ovog organa zakazana je za 10. februar, kada će, najverovatnije, biti proglašen bankrot ,,Magnohroma“, a onda će imovina biti ponuđena potencijalnim kupcima.

Bez obzira što su obe fabrike ranijih godina bile pogođene krizom i nesrećnom privatizacijom, računa se da mogu opstati, povećati obim proizvodnje i povratiti bar deo domaćeg i inostranog tržišta. Uz privatizaciju fabrike za proizvodnju sinter magnezita idu i koncesije za rudnike na Zlatibori i na području Čačka, gde su overene rezerve od oko pet miliona tona rude. Međutim, tu su neophodna znatna ulaganja da bi se ozbiljnije pokrenula eksploatacija, a tako i obimnija proizvodnja sintera, nažalost samo u jednoj vatrostalnoj peći, koja je preostala posle pustošenja pogona od strane bivših vlasnika ,,Magnohroma“, indijske kompanije ,,Global stil“.

autor: M. Dugalić, izvor “Politika”

fotografije iz arhive