KAKO ĆE SUDIJE SUDITI SUDIJAMA?

9. februar 2017.

U Osnovni sud u Kraljevu pristižu tužbe od sudija protiv države sa zahtevom da im se nadoknadi šteta prouzrokovana delimičnim umanjenjem plata usled propisa o solidarnom porezu

Sudije kraljevačkog Osnovnog suda tuže Republiku Srbiju zbog ranijeg smanjenja plata tražeći da im se ta šteta, nastala zbog primene Zakona o umanjenju neto prihoda licima u javnom sektoru, nadoknadi. U pisarnicu ovog suda, do kraja prošlog meseca stigle su četiri sudijske tužbe, a očekuje se da državu po istom osnovu tuži većina od ukupno 27 sudija. Reč je o posledicama primene pomenutog propisa o takozvanom solidarnom porezu, koji je donet krajem 2013. godine i primenjivan od decembra te godine do novembra naredne, tj. ukupno 11 meseci. Taj zakon je predviđao dodatni porez za sva lica koja su bila zaposlena u javnom sektoru i imala zarade veće od 60 hiljada dinara. Tako se u ovim sudijskim tužbama uglavnom traži povraćaj umanjenog dela plata, koji u proseku iznosi po desetak hiljada dinara mesečno sa kamatama.

To smo doznali u razgovoru sa Acom Milojevićem, portparolom ovog suda koji ne želi da prepričava pravni osnov naveden u pojedinačnim tužbama, osim što navodi da se ,,ti zahtevi temelje na Zakonu o Ustavnom sudu“. Stoga je lako zaključiti da se sudije pridružuju osporavanju ustavnosti odredbi pomenutog zakona i nepravdi dvostrukog oporezivanja, što je donekle imalo za posledicu i diskriminacije jednog broja građana koji su zarađivali više od ostalih.

Zato se veruje da parnice neće ni krenuti do odluke Ustavnog suda o inicijativi za ocenu ustavnosti takvog proisa, ali sudije su očigledno tužile i u nameri da preduprede zastarevanja svojih potraživanja pošto se poduže čeka na taj stav Ustavniog suda.

Uostalom, zanimljivo je kako bi ti sporovi i tekli, pogotovo ako bi sve sudije koje sude u parnici, a u ovom sudu ih ima osam, po istom osnovu tužile državu. Dobro, zna se da određeni sudija neće suditi u svom predmetu, ali će morati u sličnom, koleginom, pa smo predsednicu ovog suda Zlatu Đorđević upitali kako bi se tada obezbedila i zakonom o parnici predviđena sudijska nepristrasnost.

Sudije su obavezne da sude po zakonu i profesionalno, bez obzira na lični stav i interes. Inače, ja nisam tužila, o tome još nisam ni razmišljala, ali ako je to umanjenje zaista bilo u cilju pomoći državi u krizi, onda neka to bude i moj skromni doprinos – kaže Zlata Đorđević, predsednica ovog suda.

Inače, u filijalu Poreske uprave u Kraljevu već su stizali i stižu zahtevi za povraćaj ovog poreza, što zbog navodne neustavnosti, što zbog drugih primedbi pojedinaca i svi su upućivani da svoja prava ostvare posredstvom suda. Verujemo da će, posle ovih sudijskih tužbi, u sud po istom osnovu tek pristizati tužbe direktora, inženjera, pravnika, lekara…zaposlenih u javnim preduzećima i ustanovama.

autor: M. Dugalić  

izvor : Politika   (http://www.politika.rs/scc/clanak/373785/Kako-ce-sudije-suditi-sudijama)

                                 Obnova zgrade Osnovnog suda

U toku je obnova zgrade Osnovnog suda u Kraljevu u koju je smešteno i Osnovno javno tužilaštvo. Ovaj objekat je prilično oštećen u zemljotresu ali je, inače, bio u lošem stanju, budući da je građen još davne 1964. godine.

Detaljna obnova zgrade sprovodi se uz donaciju Evropske unije od dva miliona evra, a iz istih izvora će biti finansirano i kompletno opremanje kancelarija.

Radovi će biti okončani u julu ove godine.

1 komentar za naslov “KAKO ĆE SUDIJE SUDITI SUDIJAMA?

  1. . ZAR JE MOGUĆE DA SUDIJE NE ZNAJU ZAKON, PA PODNOSE TUŽBE BEZ PRAVNOG OSNOVA? UMANJENJE ZARADE JE, U VREME PRIMENE ZAKONA, BILO U SKLADU SA ZAKONOM, A DA LI JE BILO U SKLADU I SA USTAVOM MOŽE DA KAŽE SAMO USTAVNI SUD. SVE DO TADA NEMA PRAVNOG OSNOVA ZA POKRETANJE BILO KAKVOG SPORA. AKO SUDIJE KOJE SU TUŽILE OVAKO SUDE U SVOJIM PREDMETIMA, NEKA NAM JE BOG U POMOĆI.

Comments are closed.