UJEDINJENI PROTIV RIZIKA

10. februar 2017.

Na inicijativu Kraljeva, jedinstvenu na Zapadnom Balkanu, predstavnici 25 gradova i opština potpisali danas protokole o zajedničkom delovanju na poslovima preventive i reagovanja na vanredne situacije u slivovima Zapadne Morave i Kolubare

Gradonačelnici, predsednici opština i drugi predstavnici 25 srpskih gradova i opština potpisali su danas u Kraljevu Protokole o saradnji gradova i opština slivova Zapadne Morave i Kolubare za preventivno delovanje, predupređivanje i, kada do toga dođe, adekvatne odgovore na vanredne situacije.

Protokoli su rezultat inicijative koju je, uz podršku Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima, Stalnom konferencijom gradova i opština (SKGO) i Programom za razvoj Ujedinjenih nacija (UNDP), grad Kraljevo pokrenuo sa idejom zajedničke saradnje u cilju smanjenja rizika, odgovora i brzog oporavka nakon elementarnih nepogoda i drugih opasnosti.

Nakon ovoga, biće definisani posebni ciljevi, a nemare je da ove lokalne samouprave koordinisano rade na pripremi zajedničkih strateških i planskih dokumenata iz oblasti upravljanja rizicima, na pripremi predloga projekata i konkurisanja kod fondova, kao i na razvoju jedinica civilne zaštite opšte namene i na strategiji planiranja finansijskih sredstava za smanjenje rizika, efikasnu obnovu i unapređenje procesa procene štete.

Opštine potpisnice Protokola za saradnju gradova i opština sliva Zapadne Morave su: Kraljevo, Čačak, Kruševac, Užicem Arilje, Kosjerić, Gornji Milanovac, Raška, Požega, Lučani, Čajetina, Novi Pazar, Vrnjačk Banja, Tutin, Trstenik, Knić i Ivanjica.

Protokol o saradnji gradova i opština sliva Kolubare potpisali su predstavnicici Valjeva, Lajkovca, Ljiga, Lazarevca, Obrenovca, Mionice, Uba i Koceljeve.

Potpisivanju su prisustvovali i v.d. Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Marko Blagojević, državni sekretari Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Velimir Stanojević i Ivan Bošnjak, načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić, generalni sekretar SKGO Đorđe Staničić i Žarko Petrović iz UNDP-ja, koji je istakao da je u pitanju revolucionaran korak, jer je u pitanju jedinstvena inicijativa na Zapadnom Balkanu.

Blagojević je ocenio da je potpisivanje ovih protokola velika stvarm jer je 25 lokalnih samouprava iz dva sliva postiglo saglasnost o načinima na koje će sarađivati na prevenciji i zaštititi, ali da ih sve tek sada čeka veliki posao.

Nastavićemo, jer smo i dalje izloženi riziku od plavljenja, zbog kilmatskih promena, sa prilagođavanjem tim novim uslovima i svog sistema, i načina ponašanja – rekao je Blagojević, dodajući da je to obaveza i države, i lokalnih samouprava, koje su današnjim stavljanjem potpisa pokazale da su svesne rizika kojima su izložene i obaveza koje stoje pred njima.

Predrag Marić iz Sektora za vanredne situacije ocenio je da je potpisivanje protokola nagoveštaj vremena u kojima Srbija neće razmišljati o vanrednim situacijama samo kada se one dogode, već preventivno.

Snažno podržavamo i ovakav, i buduće projekte ovog tipa, nadamo se da će ovakav način biti prihvaćen i u ostalim lokalnim samoupravama – rekao je Marić, ocenjujući da princip „naći novac, dogovarati se i biti zajedno u velikom poslu prevencije“ daje nadu da će – biti bolje.

I prema oceni Predraga Terzića, gradonačelnika Kraljeva, koji je danas bio domaćin predstavnicima lokalnih samouprava, ministarstava i načelnicima četiri okruga, u pitanju je značajan poduhvat povezivanja jedinica lokalne samouprave na osovi koja se prvi put primenjuje u Srbiji i na Zapadnom Balkanu, jer se udružuju lokalne samouprave po pripadanju rečnom slivu, pa je izrazio nadu da će iz ove saradnje proisteći viši nivo prevencije i zaštite opština i gradova od eventualnih poplava.