“MERKUR” – TRADICIJA DUGA 70 GODINA

17. februar 2017.

Sedam decenija traje istorija “Merkura”, koji je prešao put od nekadašnjeg „zdravstvenog preduzeća“, do savremenog medicinskog spa kompleksa u kojem su, uz tradicionalne banjske usluge, u ponudi i drugi sadržaji za očuvanje zdravlja

Odlukom Vlade Narodne Republike Srbije, 1947. godine osnovano je Državno zdravstveno preduzeće republikanskog značaja – Vrnjačka Banja, sa ciljem pružanja usluga lečenja termomineralnim vodama građanima Federativne Narodne Republike Jugoslavije. Prolazile su godine i decenije, menjali su se nazivi i organizacioni oblici ustanove, ali prvobitni društveni i humani cilj i danas se ostvaruje. Predstavljajući srž Vrnjačke Banje i njene usluge tokom svih 70 godina postojanja, ustanova se trensformisala od prvobitnog zavoda i kasnijeg RH centra u medicnski i spa kompleks Merkur.

Priča o Merkuru kao banjskom centru počinje 1947. godine. Vrnjačka Banja je poznata kao kraljica banjskog  turizma i nekadašnje mesto odmora srpske aristokratije, koja je još tada uvidela prednosti boravka u banji i blagodeti njenih voda. Interesantna je činjenica da je između dva svetska rata Vrnjačka Banja imala više turista nego Dubrovnik. Brojne znamenite ličnosti, počev od naučnika, pesnika, glumaca i pisaca provodile su vreme u banji i njoj nalazile svoju inspiraciju. Merkur je od svog osnivanja bio srž Vrnjačke Banje i njege usluge, kreirajući principe banjskog lečenja, terapijske tretmane mineralnim vodama, higijensko-dijetetski režim u kojem važnu ulogu imaju izbor hrane, odmor i relaksacija, boravak u prirodi i društveni život.

Balneo terapije korišćene u Merkuru kroz vekove i dan danas su osnov usluga koje se uspešno primenjuju angažovanjem prirodnog bogatstva Vrnjačke Banje – mineralne vode, kroz terapije: pijenje, kupanje, inhaliranje, vaginalno orošavanje i klizme.

Merkur je kroz dobro vođenu strategiju razvoja u poslednjoj deceniji uspeo da se razvije iz klasičnog banjskog RH centra u moderan medicinski i spa resort. Tradicionalna balneo usluga nadogradjena je uz savremene dijagnostičke metode, visokospecijalizovan medicinski tim, relaks i spa sadržaje, koji na najbolji mogući način bude zdravlje.

Danas Merkur nije samo savremeno opremljeno, međunarodno priznato lečilište, u kojem borbu za zdravlje uspešno vode udruženo i lekari, i prirodni lekoviti faktori, zbog čega su njihovi rezultati u dijagnostici i lečenju bolesti organa za varenje, koštano-zglobnog sistema, kao i u prevenciji i lečenju dijabetesa – tako značajni. Takođe, predstavlja sjajno mesto i za sve one koji tragaju za relaksacijom, potpunim opuštanjem i revitalizacijom ili za fizičkim aktivnostima u preventivne svrhe, mesto u kojem se na mnogo čudesnih načina –  „budi zdravlje“.

Danas, Merkur predstavlja moderan rizort smešten u samom srcu Vrnjačke Banje u prelepom prirodnom okruženju vrnjačkog parka, jednog od najlepših u Evropi. On uspešno kombinuje savremenu tehnologiju i komforan smeštaj, sa spa uslugama i prirodnim bogatstvom Srbije, pružajući pacijentima zdravlje i lepotu. Kupanje u mineralnoj vodi kojom su ispunjeni svi bazeni Merkurovog Spa centra „Rimski izvor“, savremena je verzija tradicionalnog koncepta banjskih kada. Nekadašnja poštanska pisma pacijentima, danas su zamenjena sajber-tehnologijom sa mogućnošću istovremene dvosmerne komunikacije sa hiljadama pacijenata preko veb-sajta, društvenih mreža, e-mail alata i on-lajn aplikacija.

Merkur je zanimljiv mozaik različitih, inspirativnih mogućnosti gde je sve podređeno onima koji u Vrnjačku Banju dođu vođeni potrebom da nađu lek ili željom da vrate energiju i osmeh.