Kraljevo nema podršku vlade

Kraljevo, 13. januar 2016. (FoNet)Kraljevačka privreda nema nikakvu podršku republičkih vlasti, a lokalna samouprava pomogla je u prošloj godini u skladu sa svojim mogućnostima, dakle – minimalno, ocena je Radojka Janića, predsednika Kluba privrednika „Inicijativa 2012“.

 Za Kraljevčane, kao i za sve druge, prošla godina bila je izuzetno teška, ali su privrednici u gradu na Ibru bili na repu privrednih zbivanja u zemlji, poruka je sa tradicionalnog prvog ovogodišnjeg okupljanja kraljevačkih privrednika za koje je gradonačenik Tomislav Ilić priredio prijem.

Prema oceni Janića, u takvoj situaciji kraljevački privrednici bili su prepušteni sami sebi.

„Mi nismo dobijali nikakve povlastice, subvencije ili dotacije poput privrednika u Beogradu, Nišu ili Požarevcu, pa čak ni za poplave iz 2014. godine još uvek nismo nismo dobili obeštećenje“, precizirao je Janić.

On je dodao da će kraljevački privrednici ove godine energičnije nastupati i potruditi se da na predstojećim izborima postanu deo lokalne vlasti u onoj meri koliko obavezama koje plaćaju, kako je rekao, „izdržavaju i grad, i državu“.

Sve što je lokalna samouprava propustila da uradi prošle godine, pokušaće da popravi u ovoj, pre svega komunalnim opremanjem pojedinih lokacija, rekao je pozdravljajući privrednike gradonačelnik Kraljeva Tomislav Ilić.

On je podsetio da ove godine gradski budžet ima novu stavku – planirana izdvajanja za ruralni turizam, jer grad Kraljevo u toj oblasti vidi svoje prioritete.

Prema rečima Ilića, aktuelna vlast nije kriva što je oko 1.500 radnika u Kraljevu tokom prošle godine ostalo bez posla jer su, kako je rekao, u pitanju nasleđeni problemi.

To su radnici iz nekada velikih kolektiva „Magnohrom“, „Fabrika vagona“ i „Autotransport“ čiji je stečaj, naveo je Ilić, urađen po nalogu države sa planom da iz stečaja idu u ponovnu privatizaciju.

On je danas rekao i da su poznati kupci za preduzeća „Livnica“ i „Termoplastika“, koja su nekada bila deo „Fabrike vagona“, a da je lokalna samouprava zainteresovana za imovinu preduzeća „Vagonogradnja“, na čijem prostoru bi izgradila novu industrijsku zonu.