POMOĆ EU ZA 20 GRADOVA I OPŠTINA

27. februar 2017.

Za dva miliona evra EU konkurisale 93 lokalne samouprave, među 20 odabranih i Kraljevo, koje će biti deo projekta «Unapređenje upravljanja ljudskim resursima u lokalnoj samoupravi»

Memorandum o saradnji i razumevanju u okviru projekta “Upravljanje ljudskim resursima u lokalnoj samoupravi” danas su u Skupštini Beograda potpisali predstavnici kancelarije Saveta Evrope, koja će sprovesti projekat, i 20 lokalnih samouprava, u kojima će do kraja godine biti sproveden taj pilot projekat, među kojima je i Kraljevo.

U projekat su, osim Kraljeva, uključeni Beograd i gradske opštine Stari grad i Savski venac, Niš, Novi Sad, Kragujevac, Pančevo, Smederevo, Zrenjanin, Čačak, Valjevo, Loznica, Pirot, Bač, Trstenik, Medveđa, Raška, Svrljig i Bujanovac.

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić rekla je da su se za uključivanje u projekat prijavile 93 lokalne samouprave u Srbiji, te da je to odličan znak njihove odgovornosti i toga da znaju da prepoznaju svoje potrebe.

Najavila je da je plan da u aprili počnu obuke zaposlenih u lokalnoj samoupravi, te da je cilj da lokalne samouprave budu servis građana.

Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport rekao je da je efikasna i transparentna javna uprava jedan od stubova svake demokratije i same EU, a reforma javne uprave jedan od najvećih priorioteta u okviru politike proširenja EU, poput vladavine prava i ekonomskog napretka.

Činjenica da se više od 90 opština javilo za učešće u programu pokazuje veliki interes u opštinama za ovakve programe usavršavanja i poboljšanja sistema rukovođenja ljudskim resursima – kaže Devenport, ističući da su opštine motor svih reformi.

Generalni sekratar Stalne konferencije gradova i opština Djorđe Stančić rekao je da upravljanje ljudskim resursima znači podršku najboljima kako da ih još više unapredimo i naučimo boljem radu, kako da procenimo i ocenimo na pravičan način ko je taj koji ne radi dobro i onemogućava druge da rade.

Izvor: Tanjug