SNAGA I POMOĆ PROFESIONALCIMA

1. mart 2017

Zemljotres, požari, snežni nanosi i poplave, koji su pogađali Kraljevo vratili su potrebu za postojanjem civilne zaštite, pa naš grad sada ima više od 300 pripadnika ovih jedinica i mrežu poverenika u više od 20 mesnih zajednica

Tri godine nakon odluke o formiranju jedinica civilne zaštite na teritoriji grada Kraljeva, grad na Ibru ima više od 300 pripadnika jedinica civilne zaštite opšte namene i mrežu poverenika civilne zaštite u više od 20 mesnih zajednica.

Svetski dan civilne zaštite – 1. mart, svečano je  obeležen u organizaciji Odeljenja za vanredne situacije u Kraljevu i Odeljenja za poslove civilne zaštite Gradske uprave, a na svečanosti su, kroz prezentaciju predstavljene uloga i značaj civilne zaštite i specijalizovanih jedinica civilne zaštite.

Gradonačelnik Predrag Terzić, komandant Gradskog štaba za vanredne situacije na teritoriji grada Kraljeva, uručio je zahvalnice pojedincima i ustanovama koji su svojim zalaganjem pomogli razvoj civilne zaštite u proteklom periodu.

Tri godine od početka formiranja sistema civilne zaštite definitivno su obeležili izazovi , osnosno sve elementarne nepogode koje su pogađale Kraljevo – istakao je Zdravko Maksimović, načelnik Odeljenja za poslove civilne zaštite pri Gradskoj upravi u Kraljevu, ističući da je u toku dalje formiranje sistema koji će moći da odgovori na sve rizike i zahvaljujući se građanima koji su prepoznali potrebu da učestvuju, ali su to učinile i osnovne škole, Predškolska ustanova «Olga Jovičić Rita».

Prema planovima, optimalan broj onih koji bi nosili uniformu civilne zaštite je 600, ali je nemoguće u svakoj mesnoj zajednici formirati jedinice civilne zaštite u punom obimu, zato što nema svako selo neophodan broj ljudi da bi te jedinice mogle da funkcionšu, ali bi, kroz mrežu poverenika i najugroženiji, obično udaljeni delovi opštine takođe trebalo da budu zaštićeni.

Nadamo se da ćemo do 2020. godine ovim tempom uspeti da izgradimo čitav sistem – rekao je Maksimović, ističući da će nadležni nastaviti sa opremanjem, obukama i vežbama civilne zaštite, kao i da će ove godine akcenat biti na merama protivpožarne zaštite, pre svega kada su u pitanju šumski požari.

Zahvalnice su danas uručene Sandri Nedeljković, Darku Drndiću iz Stalne konferencije gradova i opština i poverenicima civilne zaštite Draganu Šiljkoviću, Bojanu Milutinoviću, Oliveri Nikolić i Draganu Jevremoviću, kako i direktorki Predškolske ustanove Gabrijeli Čmerić.

Dejan Jović kaže da uručenje zahvalnice predstavlja satisfakciju zbog toga što je neko prepoznao njegovo angažovanje. On podseća da je obuka poverenika civilne zaštite počela na Rudnu u martu 2015. godine i da je njihova uloga preventivna, da kao poverenici obaveste javnost i odrede kategorije grupa i kritične tačke na terenu, koje su prioritetne u vanrednim situacijama.

Prema rečima Radoice Kočovića, nečelnika Sektora za vanredne situacije u Kraljevu, sve vanredne situacije koje su se dešavale poslednjih godina pokazale su opravdanost odluke da se ponovo uspostavi sistem civilne zaštite.

Konstantnom obukom pripadnika i popunom, pre svega, specijalizovanih jedinica Sektora za vanredne situacije i njihovim opremanjem, sistem dovodimo na viši nivo na kojem će biti spreman da odgovori na sve nedaće ocenio je Kočović, ističući da su te jedinice dodatna snaga i pomoć profesionalcima Sektora za vanredne situacije, odnosno spasiocima i vatrogascima.