MAKSIMOVIĆI IMAJU NOVU KUĆU

1.mart 2017.

Deca Aleksandar, Marija i Marko Maksimović i njihova majka Gordana Maksimović  iz sela Vraneši kod Vrnjačke Banje sada mogu mirno da spavaju, jer su dobili na dar novu kuću od Blic fondacije

Porodica Maksimović iz sela Vraneši kod Vrnjačke Banje, zahvaljujući Blic fondaciji, dobila je novu kuću. Stara kuća, čiji su uslovi za život bili daleko od prihvatljivih za jednu samohranu majku i njeno troje dece, zamenjena je novom montažnom kućom, a Maksimovići i dalje misle da je to samo jedan lep san.

Aleksandar Maksimović, najstariji sin rekao je da ne može još da dodje sebi:

Moram da se uštinem, da bih shvatio da ovo nije san. Stara kuća, preko koje su prešli i zemljotres i poplave, bila je prepuna vlage i buđi. Mlađi sestra i brat, majka i ja smo jako bili nesrećni, ali u istom trenutku i nemoćni da bilo šta promenimo. Ali, pogledao nas je neko odozgo, pozvao Blic fondaciju i oni su nam sagradili kuću. Ali, ne bilo kakvu kuću, već najlepšu u selu.

Najmlađi Marko kaže da nije verovao da će njegova porodica nekada imati novu kuću: – – Razmišljao sam noću kada legnem sa bratom u krevet, kako bi naša nova kuća izgledala. Nisam je zamišljao ovako lepu, ali ni to da ću imati svoju sobu. Voleo bih da zidove u svojoj sobi obojim u plavo. Podsećali bi me na more, koje nisam nikada video.

Ljiljana Knežević, izvršna direktorka Blic fondacije izjavila je da je porodica Maksimović treća porodica u poslednja dva meseca kojoj je Blic fondacija, uz pomoć donatora, sagradila kuću:

Izuzetno hladna zima sprečila nas je da Maksimoviće uselimo ranije. Kuća je bila završena još u decembru, ali je trebalo sačekati da se sve osuši. Veliku pomoć imali smo i od lokalne samouprave. Oni su obezbedili smeštaj za Maksimoviće, jer smo njihovu staru kuću morali da srušimo i na njeno mesto sagradimo novu, a bili su tu kao pravi operativci za rešavanje svih problema koji, kada su ovakvi poslovi u pitanju, uvek iskrsnu. Aleksandar, Marija i Marko sada mogu mirno da spavaju, ništa im se neće srušiti na glavu, nema više vlage, buđi i straha od bolesti. Nadamo se da smo bar malo učinili da detinjstvo ovih mlađih bude srećnije.

Boban Đurović, predsednik opštine Vrnjačka Banje rekao je da je Vrnjačka Banja danas jedno veliko gradilište, ali da istu pažnju poklanjaju i socijalno ugroženim kategorijama:

Porodica Maksimović je primer da brinemo i o takvim porodicama. Bitno nam je da vodimo računa da se porodicama koje su socijalno ugrožene pomogne. Zahvalio bih se i Blic fondaciji što je Maksimovićima donirala novu kuću.

Vuk Popović predstavnik beogradske firme Javor inženjering, koja je sagradila montažnu kuću Maksimovićima, rekao je da je ona napravljena kvalitetno i prema svim standardima.

Pored Blica i opštine Vrnjačka Banja, firma Forma Ideale je donirala nameštaj, kuhinju i belu tehniku firma Liber Novus, a Štark je deci poklonio slatkiše.

Blic fondacija ovde ne staje. Nastavlja da gradi kuće za porodice kojima je to najpotrebnije i na taj način mališanima iz ovih porodica obezbeđuje srećnije detinjstvo.

Blic fondacija osnovana je početkom 2013. godine. Prva akcija “Srce za decu” započeta je 30. januara, prikupljanje, sredstava, novčanih i robnih, sa ciljem da se pomogne socijalno ugroženoj deci u Srbiji. Pomoć je dobilo više od 400 mališana širom Srbije. Za ove porodice rešavana su stambena pitanja, adaptirani postojeći objekti, izgrađena kupatila, obezbeđen je nameštaj, bela tehnika, kompjuteri, ogrev za zimu, hrana, odeća, obuća, sredstva za higijenu, igračke… Obnovljeno je Odeljenja neurologije u Valjevskoj bolnici, mlečna kuhinja na Institutu za majku i dete, kao i jedino dečje očno odeljenje u Srbiji.

tekst: saopštenje Blic fondacije

foto: Blic fondacija   – Ringier Axel Springer Srbija