NIŠ I KRALJEVO NISU ISTO

1. mart 2017.

Bivši radnici nekada velikih kraljevačkih preduzeća, među kojima su najbrojniji oni koji su radili u „Fabrici vagona“ i dalje se svakog dana u 10 sati okupljaju ispred i u zgradi Gradske uprave

Premijer Aleksandar Vučić nije u pravu kada izjednačava bivše radnike ovdašnjih, nekada velikih preduzeća, sa bivšim radnicima niških preduzeća u stečaju, kaže ogorčeno Radomir Kitanović, bivši radnik „Fabrike vagona“.

Jer, radnici koji su bez posla ostajali kada njihovo preduzeće ode u stečaj nisu u istom položaju kao, primera radi, mi bivši radnici „Fabrike vagona“, koji smo iz preuzeća otišli mnogo pre nego što je ono otišlo u stečaj – kaže Kitanović.

Njegove kolege podsećaju da deo niških radnika ima potraživanja još sa početka ovog veka, odnosno iz 2001. ili 2002. godine, i da oni po zakonu i treba da budu isplaćivani iz stečajne mase, a da su kraljevačke vagondžije, prilikom odlaska iz „Fabrike vagona“, sa državom (budući da je preduzeće bilo u restrukturiranju i pod patronatom države) potpisivali sporazum kojim se država Srbija obavezala da im isplati neizmirene zarade.

Iako predstavnici Inicijative za prava radnika govore o radikalizaciji protesta, bivši radnici nekoliko kraljevačkih preduzeća koja su sada u stečaju, mirno protetstuju u zgradi Gradske uprave. Oni se od ponedeljka svakodnevno okupljaju u 10 sati u skupštinskoj Sali u zgradi Gradske uprave.

Kažu da su zbunjeni, da ne znaju više kome da se brate, da većina jedva preživljava… Danas su u holu ispred skupštinske sale zaustavili i gradonačelnika Predraga Terzića da mu ispričaju svoje muke.

Nije im se obratio, niti je želeo da o ovome govori za medije, osim što je potvrdio da su ga radnici sreli na hodniku i da je sa njima popričao.

Ukupna dugovanja prema bivšim radnicima Fabrike vagona iznose oko 720 miliona dinara za isplatu neizmirenih oko 35 mesečnih zarada, dok je zahtev o povezivanju radnog staža u međuvremenu ispunjen.

One thought on “NIŠ I KRALJEVO NISU ISTO

Comments are closed.