DEFINITIVNO: IZBORI 2. APRILA

2. mart 2017

Predsednica Narodne skupštine Maja Gojković raspisala je danas predsedničke izbore i pozvala građane da svojim glasovima odluče ko će biti predsednik Srbije u narednih pet godina

Ova odluka stupiće na snagu objavljivanjem u Službenom glasniku Republike Srbije, rekla je Gojković, najavljući da će tada početi i rokovi za sprovođenje izbornih radnji.

Građane pozivam da 2. aprila izađu na izbore, da pažljivo prate izborne kampanje i da svojim glasom ocene, na prvom mestu, predsedničke programe, jer oni su od izuzetne važnosti za dalju budućnost i stabilnost naše države – istakla je Gojković, poželevši građanima da, kako je rekla, izaberu najboljeg kandidata koji će ozbiljno i odgovorno sarađivati sa Vladom Srbije i boriti se za očuvanje političke i ekonomske stabilnosti zemlje i za njenu slobodu, nezavisnost i suverenitet.

Kandidatima na predstojećim izborima Gojković je poželela da u kampanji ne zaborave građane Srbije i da na glasove građana računaju jedino ako im se obraćaju svojim kvalitetnim programima, a ne mržnjom.

– Želim im da se za glasove bore radom i odgovornošću, da poštuju demokratske procese i volju građana Srbije iskazane na izborima 2. aprila – zaključila je predsednica skupštine.

Kandidata za predsednika Republike mogu da predlože registrovane političke stranke, koalicije i grupe građana, ukoliko ga overenim potpisima podrži najmanje 10.000 birača, a predlog kandidata podnosi se Republičkoj izbornoj komisiji najkasnije 20 dana pre dana izbora.

Redosled kandidata na listi utvrđuje se žrebom.

Za predsednika Republike izabran je kandidat koji je dobio većinu glasova birača koji su glasali.

Ukoliko nijedan kandidat ne dobije većinu glasova birača koji su glasali, glasanje se ponavlja u roku od 15 dana od dana prvog glasanja, a na ponovljenom glasanju, takozvanom drugom krugu, učestvuju dva kandidata koja su dobila najveći broj glasova, a pobeđuje onaj koji dobije veći broj glasova.

Mandat aktuelnom predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću ističe 31. maja.

Predsednik Republike bira se na neposrednim izborima, tajnim glasanjem