VELIKO INTERESOVANJE ZA VOJNE ŠKOLE

7. mart 2017.

Svake godine se za Vojnu gimnaziju i Vojnu akademiju, u zavisnosti od studijskog programa, prijavi između šest i 17 kandidata za jedno mesto na konkursu, ovogodišnji je u toku

– Čast mi je i zadovoljstvo što sam video mlade ljude koji i dalje hrle u Vosjku Srbije, gde je konkurencija oštra, ali je dodatni motiv to što ih posle školovanja posao čeka – rekao je danas predsednik gradske skupštine u Kraljevu Nenad Marković, koji je primio starešine, nastavnike, kadete i učenike Vojne akademije i Vojne gimnazije.

On je dodao da nema razloga da, ko god se oseća sposobnim, dovoljno inteligentnim, zdravim i fizički sposobnim, ne pokuša da se upiše i već sada reši svoju budućnost.

Ministarstvo odbrane raspisalo je konkurs za prijem kandidata iz građanstva u narednoj školskoj za kadete Vojne akademije, Medicinskog fakulteta VMA, učenike Vojne gimnazije i Srednje stručne vojne škole, pa je u sklopu sveobuhvatnih priprema za kvalitetnu i pravovremenu realizaciju konkursa, danas organizovana prezentacija vojnog poziva.

Mi namerno ne kažemo da je ovo promocija, jer Vojnoj akademiji i Vojnoj gimnaziji promocija nije potrebna, pošto se svake godine prijavi između šest i 17 kandidata na jedno mesto – ističe potpukovnik Uroš Domazet sa Vojne akademije.

Ove godine u Srednju stručnu vojnu školu biće primljeno 50 kandidata, u Vojnu gimnaziju 100 učenika, na Vojnu akademiju 81 kadeta i na Medicinski fakultet VMA – 20 kadeta.

Vojna akademija je visokoškolska ustanova koja je akreditovana pre devet godina, a po njenom završetku kadeti, po akreditovanim studijskim programima stiču diplome priznate svuda u svetu i zvanja diplomiranih inženjera elektrotehnike i računarstva, mašinstva, diplomirani menadžeri ili doktori medicine.

To što su kadeti na budžetu Ministarstva odbrane ne podrazimeva samo slušanje nastave i polaganje ispita.

Kadetu Ministarstvo odbrane obezbeđuje smeštaj i ishranu u internatu, odeću, obuću, sportske opremu, školski pribor i udžbenike, kompletnu literaturu, troškove prevoza prilikom korišćenja semestralnih raspusta i imaju stipendiju koja, u zavisnosti od godine studija i uspeha, iznosi od 11.000 do 15.000 dinara mesečno.

Upis na Vojnu akademiju jedan je od najbioljih životnih puteva koje jedna mlada osoba može da odabere, jer je u pitanju častan posao služenja svojoj zemlji, pri čemu je jako važno i to što po završetku Vojne akademije imate posao i sigurnost – smatra Aleksandar Čolić, kadet treće godine Vojne akademije.

Kadet Tijana Milenković je Kraljevčanka koja je pre dve godine upisala Vojnu akademiju, jer je o tome, kaže, maštala od detinjstva i zato što sebe pronalazi u tome.

Ona je na smeru na kojem je predviđena i letačka obuka nakon završetka treće godine, pa je uslov za upis Vojne akademije na tom smeru – da se prođe letačka obuka od 10 časova naleta.

Pre prijemnog dela sa letačkom obukom prolaze se zdravstveni pregledi, a pre toga polažu se matematika i fizičko, isto kao za sve ostale smerove pojašnjava Tijana, radujući se zbog toga što je, kako kaže, njena profesija nešto najlepše što neko u životu može da izabere za sebe.