EPIDEMIJA GOJAZNOSTI KOD DECE

7. mart 2017.

Program „Čigotica“ predstavljen u Kraljevu, o značaju prevencije i lečenja gojaznosti kod dece i mladih govori podatak da svako treće dete u Srbiji ima problem viška kilograma

Promociju programa „Čigotica“ – za lečenje i prevenciju gojaznosti dece starosti od 12 do 18 godina u Kraljevu je održao promo tim Specijalne bolnice za bolesti štitaste žlezde i bolesti metabolizma „Čigota“ Zlatibor.

Gojaznost je najčešće hronično oboljenje kod dece. Podaci Instituta za javno zdravlje Batut iz 2013. godine govore da svako treće dete u našoj zemlji ima problem sa telesnom masom.

Prema rečima prim. mr sc. med. dr Snežane Lešović, pedijatra endokrinologa, kao odgovor na epidemiju gojaznosti u našoj zemlji, 2008. godine je počeo da radi Centar za prevenciju i lečenje gojaznosti kod dece i adolescenata na Zlatiboru, u kome je do sada lečeno više od 4.000 adolescenata. Osmišljen je zdravstveno-rekreativni program poznat kao „Čigotica“ i omogućen multidisciplinaran pristup lečenju gojaznosti. Tim stručnjaka – pedijatar endokrinolog, profesori fizičkog vaspitanja, medicinske sestre, nutricionista, psiholog, animator, specijalista fizikalne medicine, fizioterapeuti, kao i svi zaposleni, kako ističe doktorka, doprinose rešavanju ovog ozbiljnog problema, kroz izuzetno kompleksan program.

Deca od 12 do 18 godina, koja ispunjavaju kriterijume za upućivanje na ovo lečenje, leče se o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje. Lečenje traje 21 dan. Na prijemu je obavezno prisustvo roditelja. Nakon detaljnog pregleda, za svakog pacijenta se individualno pravi plan lečenja. Planira se ishrana, prilagođena deci u fazi intenzivnog rasta i razvoja. To je zdrava ishrana, koja treba da bude zastupljena u svim uzrastima. Za decu se planira i fizička aktivnost – šetnje, vežbe, aktivnosti u bazenu i na sportskim terenima. Pored četirti-pet sati fizičke aktivnosti, organizovana su i predavanja, ali i druženje sa animatorom. Bolnica ima i biblioteku, kao i razne druge kulturne sadržaje koji deci olakšavaju adaptaciju.    

Kako je istaknuto na predavanju, jedan od uzroka dijabetesa 2 je i gojaznost.

Još uvek nemamo epidemiju dijabetesa tipa 2, ali svaki višak masnog tkiva prestavlja problem i predispoziciju za nastanak poremećaja prometa šećera u organizmu, insulinske rezistencije. Veliki broj gojazne dece se nalazi u fazi tzv. predijabetesa. Svaki višak kilograma roditelje treba da zabrine. Ne treba odlagati lečenje gojaznosti, to je pogubno. Lakše je promeniti navike koje ne traju dugo. Savremen način života nudi našoj deci malo fizičke aktivnosti, mnogo sedenja i nepravilnu ishranu – objašnjava doktorka Lešović.

Kao rezultat primene programa „Čigotica“, pored redukcije telesne mase, dolazi do regulisanja metaboličkih parametara, normalizovanja povišenog krvnog pritiska, bolje kondicije, kao i poboljšanja u sferi psihosocijalnog funkcionisanja.

Mnogi naši sugrađani se uspešno leče u ovoj vrhunskoj usko specijalizovanoj jedinstvenoj ustanovi na Balkanu, koja nam je i geografski vrlo blizu, istakla je prim. dr Gordana Stojković, članica Gradskog veća grada Kraljeva, zadužena, između ostalog, za primarnu zdravstvenu zaštitu.

Gojaznost kod dece i mladih nije lični i problem porodice, već društva u celini, cele naše zajednice, u čije rešavanje treba da se ukljiče svi koji mogu da pomognu. Gojaznost u dečjem periodu predstavlja osnov za gojaznost u odraslom dobu, kao i temelj za razvoj mnogih, a naročito kardiovaskularnih oboljenja u odraslom dobu. Lečenjem gojaznosti kod dece i mladih utičemo na kompletno i kasnije zdravlje jedinke i njenu radnu sposobnost – objašnjanjava članica kraljevačkog Gradskog veća.

Prema njenim rečima, ima mnogo mogućnosti da se pomogne deci i mladima.

U ovoj bolnici imaju vrhunski tim stručnjaka koji radi na problemu gojaznosti kod dece i adolescenata. Edukacijom pomažu da se otklone štetne navike i da deca pravilno razmišljaju o ishrani i fizičkoj aktivnosti, ukazuju im na zdrave stilove života, koji su u osnovi lečenja i prevencije i svih drugih masovnih nezaraznih oboljenja – istakla je Stojković. 

Promociji u našem gradu su prisustvovali predstavnici Doma zdravlja Kraljevo, Opšte bolnice „Studenica“ Kraljevo, Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje – Filijala Kraljevo, direktori kraljevačkih osnovnih i srednjih škola sa saradnicima, nastavnicima i profesorima fizičkog vaspitanja, odnosno zaposlenima na poslovima koje se bave ovom problematikom.