NAGRAĐENI IMAJU VELIKE PLANOVE

9. mart 2017.

Radojko Janić, po izboru revizorske kuće „E&Y“ najbolji preduzetnik u Srbiji za 2016. godinu, kaže da njegovo preduzeće želi da u ovoj godini posluje za 25 odsto bolje nego u prošloj i da zaposli nove radnike

Svi veliki biznisi, kažu, nastali su iz činjenice da je neko nekada imao hrabrosti da rizikuje. Od dana kada se to dogodilo, do svečane ceremonije u beogradskom hotelu „Hajat“, gde je Radojku Radu Janiću, osnivaču „Radijator inženjeringa“, uručena prestižna nagrada revizorsko-konsultantske kompanije „E&Y“ za Preduzetnika godine u Srbiji za 2016. godinu – prošlo je skoro 26 godina. Tim povodom, Janića i inženjera Nenada Radosavljevića, koji je ovom preduzeću veran dve decenije, danas su ugostili gradonačelnik Kraljeva Predrag Terzić i predsednik gradske skupštine Nenad Marković, a razgovoru je, ispred RPK Raškog i Moravičkog okruga prisustvovao njen generalni sekretar Zvonko Tufegdžić.

Zahvaljujući se na prijemu, Rade je s ponosom rekao da ovu vrednu nagradu, među šest finalista nije dobio samo on lično, već i njegova porodica i svi zaposleni u preduzeću.

Gradonačelnik Terzić istakao je da je posebno važno  što je „Radijator inženjering“ bio jedina firma sa područja centralne Srbije koja se našla u finalu, jer su svi ostali finalisti bili iz Beograda i Vojvodine.

Ponosan sam kao gradonačelnik što u gradu imamo ovakvo preduzeće koje u teškim vremenima uspeva da izvozi na inostrana tržišta i što zapošljava Kraljevčane – istakao je Terzić.

Prema rečima Janića, „Radijator inženjering“ ima stalnu potrebu za zapošljavanjem novih radnika, a da bi ostvarili ovogodišnji planirani rast od 25 procenata (u odnosu na prošlogodišnji rast koji je iznosio 21 odsto) to će činiti i ubuduće.

Od 1. marta kod nas su u radnom odnosu četiri diplomirana mašinska inženjera i još osam radnika, a do kraja godine, ukoliko zaključimo ugovore koje želimo, primićemo u radni odnos najmanje 100 radnika – najavio je Janić.

Predsednik gradske skupštine Nenad Marković ocenio je da je Rade ponosnim učiono najpre svoju firmu, a onda i ceo grad.

Ohrabruje upravo to što će on nastaviti da proširuje svoje kapacitete, a mi verujemo da će se, zbog toga što su i ranije planovi bili realni i ostvareni, tako biti i ubuduće – rekao je Marković.

Tokom druge nedelje juna Rade će, u konkurenciji 65 preduzetnika, predstavljati Srbiju na izboru za “Svetskog preduzetnika godine” u prestonici kneževine Monake – Monte Karlu.

Ponosan sam na to što ćemo predstavljati Srbiju, bez obzira na to šta ćemo uraditi, jer je daovoljno učestvovati u tako velikoj konkurenciji – pojašnjava Rade izražavajući nadu da će „Radijator inženjering“ biti među prvih deset.

Zvonko Tufegdžić, generalni sekretar RPK Raškog i Moravičkog okruga zahvalio se Janiću na trudu da u Kraljevu stvori firmu po ugledu na najbolje evropske.

Kao predstavniku privrede pričinjava mi izuzetnu čast da takvom čoveku i preduzeću i ja lično, i komora sa, od Nove godine novim ustrojenjem, budemo pravi servis – obećao je Tufegdžić.

Janić je poručio da velika nagrade obavezuje sve u „Radijator inženjeringu“ da budu još bolji, da razviju veliki broj novih, što kvalitetnijih proizvoda i veću produktivnost, prateći nove i skupe tehnologije koje se brzo menjaju. Planovi podrazumevaju i povećanja zarada radnicima jer oni, kako je Janić rekao, zaslužuju da za posao koji rade budu bolje plaćeni, iako svake godine, kako je rekao, zarade u preduzeću rastu u skladu sa poboljšanjem poslovanja).

Budući da je danas bilo reči i o problemima u poslovanju „Radijator inženjeringa“, najviše zbog činjenice da kamioni ovog preduzeća, posle rekonstrukcije popularne „triangle“ u Grdici više ne mogu direktno na Ibarsku magistralu, gradonačelnik Terzić je ponovio da će problem biti rešen izgradnjom saobraćajnice koja će koštati oko 20 miliona dinara.

To neće biti nikakav poklon nekim preduzećima ili njihovim vlasnicima, već je u pitanju potreba grada da pomogne radnicima koji u preduzećima u tom delu grada rade, a među kojima „Radijator inženjering“ zapošljava najveći broj radnika – pojasnio je Terzić, koji je podsetio da je ovo preduzeće kao društveno odgovorna firma svojevremeno doniralo kotao Staračkom domu u Mataruškoj Banji i vrtiću „Ratarska kapija“, obezbedivši grejanje za decu predškoskog uzrasta, koje je znatno jeftinije nego da je vrtić priključen na sistem gradske „Toplane“.

„Radijator inženjering“ je u Kraljevu najveći privatni poslodavac koji gradi i svojiu laboratoriju za ispitivanja kakvu nemaju ni mnoga slična preduzeća u Evropi. Za put u Monako jedno „srećno“ nije dovoljno, ali – dovoljno je znati da Rade Janić vrlo dobro zna da utakmicu ne dobijaju igrači koji sede na rezervnoj klupi. Zato će, s ponosom, u Monako poneti kapitensku traku.