PROTESTNE ŠETNJE, PA DOČEK PREMIJERA

13. mart 2017.

Bivši radnici propalih kraljevačkih preduzeća, među kojima je najviše onih koji su radili u “Fabrici vagona”, do srede će ići u protesttne šetnje, a onda će, kažu, u skupštinskoj sali osmisliti performans za doček premijera 21. marta

Oko dve stotine radnika nekada velikih kraljevačkih preduzeća koja su sada u stečaju, jednočasovnomprotestnom šetnjom ulicama Kraljeva danas su ponovo izrazili nezadovoljstvo zbog toga što država nije izmirila obaveze preuzete sporazumima prilikom odlazaka radnika iz preduzeća.

Među njima je najviše bivših radnika “Fabrike vagona”, a Dragan Mitrović, predsednik Inicijative za prava radnika, kako kaže interesnog udruženja radnika koje zanima samo kako da ostvare svoja prava, javno je postavio pitanje kako vlast ima novac za orgainzovanje nagradnih igara, a nema za izmirivanje zaostalih zarada?

Država je bila vlasnik “Fabrike vagona” u restrukturiranju, sa njom smo takve sporazume potpisali i vlast se obavezala da nam izmiri neisplaćeno, tek posle je naše preduzeće otišlo u stečaj – kaže Mitrović, insistirajući da se problem bivših radnika “Fabrike vagona” razlikuje od onih u Nišu, Kruševcu ili Kragujevcu.

Bivši radnici koji protestuju smatraju da je novac kojim je oni trebalo da budu isplaćeni preusmeren za smederevsku i borsku železaru, Petrohemiju i druga preduzeća koja su, kaži, nečiji miljenici.

Ne postoji pet Zakona o radu, nego jedan, poručuju, tražeći da država ispoštuje ono što je preuzela kao obavezu.

Posle tri dana protestnih šetnji, kako je najavljeno, planiraju da se u četvrtak povuku u skupštinsku salu zgrade Gradske uoprave gde će pripremiti “socijalno-umetnički performans” kojim planiraju da dočekaju premijera Vučića u Kraljevo 21. marta.

 – Mi smo građani kao svi ostali, te naše aktivnosti nemaju veze sa politikom, ni sa izvborima, jer nismo dozvolili strankama da nam pomažu, iako su se sve nudile – kaže Mitrović.

On je dodao da kao pregovarači imaju nezvanične najave da će njihovi zahtevi ovih dana biti razmatrani na najvišem nivou.

Čuli smo da će nam ponuditi deo novca, a pošto znamo da su za državu to velika sredstva, možemo da razgovaramo i o tome da budemo isplaćeni u ratama, jer sada znamo da postoji pravni okvir i model po kojem treba da budemo isplaćeni – pojasnio je Mitrović.

Ukupna dugovanja prema bivšim radnicima Fabrike vagona iznose oko 720 miliona dinara za isplatu neizmirenih oko 35 mesečnih zarada.

2 thoughts on “PROTESTNE ŠETNJE, PA DOČEK PREMIJERA

  1. . Могуће је да им се дугују некакве паре, али те паре се не могу звати зараде.

Comments are closed.