USKORO JOŠ JEDAN FAKULTET U KRALJEVU

22. mart 2017.

Još jedan fakultet za obrazovanje ekonomista i pravnika rizikuje da njih bude previše na tržištu rada, ali mi želimo da pružimo mladima mogućnost da studiraju u Kraljevu i nadamo se da će ovde doći i drugi fakulteti, kaže gradonačelnik

Milija Bogavac, vlasnik Poslovnog i pravnog fakulteta Univerziteta „Union – Nikola Tesla“ iz Beograda i gradonačelnik Kraljeva potpisali su danas Memorandum o saradnji i razumevanju kojim će biti uspostavljena saradnja u cilju obrazovanja budućih kadrova iz ovih oblasti.

Bogavac je istakao da će ovaj fakultet kvalitetno, korektno i pošteno obrazovati studente u Kraljevu, kao i da će ova ustanova ponuditi mogućnost besplatnog studiranja studentima bez roditelja, osobama sa invaliditetom i sa posebnim potrebama.

Još uvek se ne zna gde će u Kraljevu fakultet biti smešten, ali će do 1. juna, kako je najavio Bogavac, biti poznati svi detalji, određeni koordinatori i saradniku, a sve potrebne informacije zainteresovani će moći da dobiju na sajtu fakulteta.

Školarina košta 1.200 evra, odnosno mesečno 100 evra na 12 rata, a plaćanjem školarine studenti su oslobođeni plaćanja knjiga, overe semestara, prijave ispita i ostalih troškova – istakao je Bogavac, navodeći da će po studijskom programu biti primljeno po 50 studenata.

Prema njegovim rečima, fakultet, pored osnovnih, sadrži i master i dokrorske studije. Ovaj fakultet nekada je bio deo Univerziteta Union, koji je sada podeljen na Univerzitet Union i na Univerzitet Union – Nikola Tesla.

Gradonačelnik Kraljeva Predrag Terzić kaže da je grad opredeljen da razvija visoko školstvo na svojoj teritoriji.

I u budućnosti ćemo izlaziti u susret svim visokoškolskim institucujama kojje imaju akreditaciju za rad i koje žele da u našem gradu organizuju nastavu – kaže Terzić, ocenjujući da je važno da se time za mlade Kraljevčanim stvara šansa da studiraju u svom gradu, odnosno da ne odlaze u veće studentske centre, jer to mnogo košta.

On je izrazio nadu da će Kraljevo imati priliku da uskoro postane pravi studentski centar, a na pitanje da li još jedan fakultet pravne struke može da znači i veliki broj u budućnosti nezaposlenih pravnika i ekonomista na avidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje (najesen će početi da radi i odeljenje Pravnog fakulteta u Prištini, sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici).

Takva opasnost postoji, ali mi želimo da pružimo mladima mogućnost da studiraju u Kraljevu. Iskreno se nadam da će ovde dolaziti i predstavnici drugih fakulteta i univerziteta, odnosno da ćemo imati široku lepezu različitih polja studija koje će naši studenti moći da studiraju u Kraljevu – rekao je Terzić