TAKTILNA STAZA ZA SLABOVIDE

28. mart 2017.

Tokom posete školi “Ivo Lola Ribar” gradonačelnik Kraljeva obećao više pažnje grada prema osobama sa invaliditetom i najavio rekonstrukciju desne strane Ulice vojvode Putnika, koja će dobiti stazu za osobe sa oštećenim vidom

Školu za osnovno i srednje obrazovanje „Ivo Lola Ribar“, u kojoj od 2014. postoji Sportski klub „Svetovid“, posetio je gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić sa članom Gradskog veća grada Kraljeva Ivanom Bunardžićem i predstavnikom Javnog preduzeća za uređivanje građevinskog zemljišta.   

Gradonačelnik je istakao da način funkcionisanja škole i uslovi za rad u njoj nisu nepoznati predstavnicima grada, jer su već bili u poseti školi.

Još tada smo razgovarili o mogućnostima da pomognemo ovoj deci i jedan od način je i pomoć klubu „Svetovid“. I ova deca, kao i svaka druga, treba da imaju mogućnost da se bave raznim sportovima i da kroz te aktivnosti mogu da odu u druge gradove, države, da se upoznaju sa ljudima koji imaju slične probleme, da razgovaraju sa njima i da se druže – rekao je gradonačelnik.

On je istakao da je grad napravio odličan potez pomogavši klubu „Svetovid“ dodeljivanjem novčanih sredstava i izrazio nadu da će ovakvih inicijativa za pomoć još biti i da će grad Kraljevo uvek izlaziti u susret.

Gradonačelnik je najavio i da je, programom uređivanja građevinskog zemljišta za ovu godinu, predviđena rekonstrukcija desne strane Ulice vojvode Putnika, u okviru koje će biti napravljena taktilna staza, kojom će osobe koje imaju oštećen vid moći da se kreću i da na lakši i bolji način saznaju putanju kojom treba da odu do svog odredišta.

Mislim da u budućnosti treba više pažnje da posvetimo osobama sa invaliditetom, bez obzira o kojoj vrsti invaliditeta se radi – poručio je gradonačelnik Terzić.      

Klub „Svetovid“ okuplja decu sa smetnjama u razvoju, bez obzira da li pohađaju školu „Ivo Lola Ribar“ ili su u inkluzivnom obrazovanju u redovnim školama. Ciljevi kluba su da promoviše vaspitnu i obrazovnu funkciju sporta, organizacija i učestvovanje u sportskim dešavanjima u zemlji i šire, budući da je sport od izuzetnog značaja za čanove ovog kluba, posebno kada je u pitanju njihov kompletan psihofizički razvoj. Kako kažu zaposleni u školi, sportskih dešavanja nisu imali zbog nedodstatka finansijskih sredstava, ali su, zahvaljujući gradu Kraljevu, sada u mogućnosti da učestvuju na međunarodnom turniru u stonom tenisu u Sloveniji. Ipak, učenica ove škole i članica „Svetovida“ Emina Marinova, na međunarodnom turniru u Sloveniji, osvojila je treće mesto i pehar u takmičenju u badmintonu.

Prema rečima direktorke škole Marijane Minić, primarna ideja za osnivanje kluba je bila uključivanje dece sa smetnjama u razvoju ma koju školu da pohađaju.

 – Učenici naše škole su uključeni kroz razne sportske aktivnosti, takmičenja i fizičko vaspitanje. Rade sa stručnjacima koji su profesori fizičkog vaspitanja, defektološki osposobljeni i imaju mogućnosti da se rehabilituju i bave sportom. Deca sa smetnjama u razvoju koja su u redovnim školama nisu u mogućnosti da dobiju stručnu podršku i na taj način ostvare maksimalne potencijale i psihofizičke sposobnosti – kaže direktorka.

Prema njenim rečima, pored angažovanja u stonom tenisu, atletici, košarci, kuglanju, odbojci i badmintonu, jedna od planiranih, i veoma važnih, aktivnosti je plivanje, u koju će, u zavisnosti od sredstava, uključiti i decu iz redovnih škola.

One thought on “TAKTILNA STAZA ZA SLABOVIDE

Comments are closed.