VLAST DA POŠTUJE SVOJE ZAKONE

19. mart 2016.

Predstavnici Lokalnog fronta smatraju da postoji osnovana sumnja da je neko isplanirao da im ospori listu

Udruženje građana „Lokalni front“ insistira na poštovanju zakona koje je vlast sama propisala i zato ćemo ih naterati dapostupaju u skladu sa njima, rekao je danas Vladan Slavković, aktivista ovog udruženja, koje je u petak uveče Gradskoj izbornoj komisiji (GIK) dostavilo kandidaturu za lokalne izbore i izborni materijal sa potpisima građana, ali traženu dopunu danas nisu imali kome da dostave.

Prema rečima Slavkovića, njih je GIK danas u podne obavestila da u roku od 48 treba da dostave ispravku nepravilnosti i dodatne potpise.

„Mi smo to i učinili u roku od 80 minuta, ali se ispostavilo da je GIK donela internu odluku da radi samo do 14 časova, iako zakon propisuje da u GIK 24 časa neko mora biti dežuran da primi dokumentaciju“, kaže Slavković.

I Predrag Voštinić, aktivista LF kaže da su se ispred zatvorenih vrata zgrade Gradske uprave okupili da bi zaštitili svoja prava i da su tokom popodneva svoja prava pokušali da zaštite obraćanjem nadležnima.

„Predsednik Komisije nam je telefonom, a ne zvanično, zakazao termin za ponedeljak i to neposredno pred istek roka od 48 sati, što nas gotovo lišava mogućnosti da na bilo kakvu naknadnu primedbu možemo uopšte da reagujemo“, istakao je Voštinić.

Predstavnici LF bili su i u zgradi Policijske uprave u Kraljevu, jer su želeli da dežurnom javnom tužocu podnesu krivičnu prijavu protiv nadležnih, ali im je on, navodi Voštinić, preko pripadnika policije poručio da „krivično delo ne postoji do isteka 48 sati, tj. da, dok im se ne ospori pravo, nema ni krivičnog dela po kojem bi tužilac trebalo da postupi“.

https://www.youtube.com/watch?v=Q9yhfuAV8WM

„Postoji osnovana sumnja da je neko ozbiljno isplanirao da nam ospori listu i da nas onemogući da nastupimo na lokalnim izborima, što mi naravno još ne tvrdimo, ali ćemo se za svoja prava boriti isključivo kroz institucije koje moraju da zažive, a ne da „rade“ privatni telefoni kojima se ovakvi problemi rešavaju“, poručio je Voštinić.

U međuvremenu, predstavnici LF saznali su, privatnim kanalima, dakle nezvanično, da će se GIK u Kraljevu, u nedelju, 20. marta u podne sastati da od predstavnika LF primi ispravke nepravilnosti koje je komisija konstatovala.

https://www.youtube.com/watch?v=YEyM8j0nKMY