O AZILU ZA PSE I MEDIJIMA

3. april 2017.

Najvažnije tačke današnje sednice Gradskog veća odnosile su se na rešenje koje prethodi raspisivanju konkursa za sufinansiranje medijskih projekata i za trajnije rešavanje problema zbrinjavanja pasa lutalica

Članovi Gradskog veća usvojili su na današnjoj sednici rešenje prema kojem će, od 15 miliona dinara izdvojenih za javno informisanje građana u gradskom budžetu, 95 odsto te sume, odnosno 14.250.000 dinara biti raspodeljeno na konkursu za sufinansiranje medijskih projekata, a pet odsto, odnosno 750.000 dinara za takozvana pojedinačna davanja.

Većnik Miloš Ugrenović (SPS) rekao je da će principijelno glasati protiv ovakvog rešenja, zato što po njegovom mišljenju zakonski model po kojem se donosi odluka o sufinansiranju projekata za ostavrivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja nije dobar.

Kako neki članovi komisije, poput novinara koji se bave turizmom u drugim gradovima, a koje su delegirala novinarska udruženja zna bolje od članova Gradskog veća, koji na tu odluku nikako ne mogu da utiču, zna koje bi projekte najbolje bilo realizovati u Kraljevu? – pitao je Ugrenović.

Sa njim se složio i Milomir Šljivić SPO koji je tražio da na Veću bude usvojen zaključak kojim bi se od nadležnih tražile izmene loših zakonskih rešenja i omogućavanje javnog rada komisije.

Gradonačelnik Kraljeva Predrag Terzić ocenio je da su na taj način većnici nastojali da se ograde od eventualnog nezadovoljstva radom Komisije, koja će kasnije biti formirana i odlučivati o raspodeli budžetskih sredstava namenjenih projektnom sufinansiranju medija.

Želeli su da pokažu da eventualna loša odluka ne bi bila krivica članova Gradskog veća, jer odluke donosi Komisija, a Gradsko veće može samo da se saglasi sa njenim predlogom, ili da ga u potpunosti odbije bez bilo kakvih izmena – pojasnio je Terzić.

Gradski većnici danas su konstatovali, dodao je on, da je Zakon o informisanju u tom smislu nepotpun i da bi bilo neophodno izvršiti izmene koje bi Komisiji omogućile da u potpunosti nezavisno opredeljuje sredstva, a Gradskom veću da ne bude u ulozi nemog posmatrača, koji može samo da prihvati ili da odbije predlog Komisije.

Na primedbu da Gradsko veće u Kraljevo nije bilo baš samo nemi posmatrač prilikom izjašnjavanja o nekim ranijim odlukama komisija, Terzć se ogradio rekavši da prilikom ranijih konkursa nije bio ni član Gradskog veća, ni gradonačelnik, već samo odbornik u skupštini koja je „nadležna samo da opredeli iznos sredstava u okviru Odluke o budžete ili, eventualno Odluke o rebalansu budžeta“.

Kraljevo izdvaja godišnje 12 miliona dinara kroz program zaštite životine i kontrolisanje broja pasa na svojoj teritoriji, ali broj pasa lutalica ne opada.

Mi dajemo mnogo novca, a građani to ne mogu da primete, odnosno vide da i dalje postoji ogroman broj pasa lutalica u gradu, i po selima. Govorilo se da veliki broj tih pasa potiče sa teritorije Vrnjačke Banje, Raške, Čačka, čak i Kragujevca – kaže Terzić, dodajući da problem mora biti rešen kroz saradnju između odeljenja za inspekcijske poslove, odnosno Odseka komunalne inspekcije i JKP „Čistoća“ u čijem sastavu se nalazi radna jedinica zoohigijene.