DAN CIVILNIH INVALIDA RATA

6. april 2017.

Na Groblju streljanih 1941. godine, danas su brojne delegacije položile cveće i vence u znak sećanja na civilne žrtve i invalide rata, a parastos nevino stradalim civilnim žrtvama služilo je sveštenstvo eparhije žičke

Dan civilnih invalida rata i žrtava fašizma Srbija obeležava 6. aprila u znak sećanja na prve civilne žrtve u neobjavljenom nemačkom bombardovanju Beograda 6. aprila 1941. godine. Opštinska organizacija civilnih invalida rata Kraljeva i Vrnjačke Banje ovaj dan obeležava i u znak sećanja na civilne žrtve fašističkog terora koje su stradale u masovnom streljanju civila u Kraljevu oktobra 1941. godine.       

Kraljevo je posle 29. novembra 1944. godine imalo više od 1.800 civilnih invalida rata, od čega su polovinu činila deca, koja su stradala od eksplozivnih sredstva kamufliranih u naliv pera, igračke, kutije…

Posle 1946. godine, Kraljevo je imalo registrovanih 1.495 civilnih invalida rata –  odraslih i dece. Civilnih žrtava je bilo i tokom NATO agresije, a među 16 žrtava su i dve devojčice koje su izgubile nogu.

Uprkos jakoj kiši, 6. april, kao dan posvećen sećanju na nevino stradele i znak borbe protiv stradanja civila, dostojno je obeležen porukama da je sećanje na žrtve i zla vremena još živo.

U ime grada Kraljeva vence ne humke streljanih u oktobru 1941. godine položili su zamenica gradonačenika Marica Mijajlović i gradski većnik Radoje Tomašević, onda su to učinili i ostavli predstavnici brojnih udruženja, a zatim je održan parasto koji su služili sveštenici žičke eparhije.