NAJVEĆI HRIŠČANSKI PRAZNIK

16. april 2017.

Vaskrs označava pobedu svetlosti nad tamom, ljubavi nad mržnjom, života nad smrću i dobra nad zlom, jer suština hrišćanskog učenja označava Hristovo vaskrsnuće iz mrtvih, kao pobedu vere i života nad smrću

Najveći hrišćanski praznik u godini, Vaskrs, danas proslavljaju vernici pravoslavne i katoličke veroispovjesti. Običaj je da se na ovaj dan skidaju oltarske dveri da bi se time pokazalo da je Isus Hrist, po crkvenom učenju, uskrsnućem pobedio smrt i otvorio rajska vrata

Vaskrs je najveći hrišćanski praznik, jer suština hrišćanskog učenja označava Hristovo vaskrsnuće iz mrtvih, kao pobeda vere i života nad smrću.

Po crkvenom učenju, Isus je raspet u petak, subotu je preležao u grobu, u Josifovom vrtu, a u nedelju zorom, posle snažnog zemljotresa, na njegov grob je sleteo anđeo. Stražari koji su čuvali grob, u strahu su popadali kao mrtvi, a Isusje  vaskrsao.

Običaj je da se na današnji praznik ljudi pozdravljaju sa: “Hristos va(o)skrese” i “Vaistinu va(o)skrese”.

Cela sedmica praznika zove se Svetla nedelja, i tokom nje se u crkvama pevaju radosne crkvene pesme.

Na prvom Vaseljenskom saboru, u Nikeji 325. godine, odlučeno je da se ovaj pokretan praznik svuda praznuje istog dana, posto se ispune tri uslova: posle prolećne ravnodnevice, prve nedelje posle jevrejske Pashe i posle prvog punog meseca.

Vaskrs je uvek u nedelju i može “pasti” u razmaku od 35 dana – od 4. aprila do 8. maja po starom, julijanskom kalendaru, odnosno od 22. marta do 25. aprila po novom, gregorijanskom računanju vremena.

VASKRŠNJI OBIČAJI

Jedan od najlepših i najradosnijih srpskih običaja, koji nije iskorenjen, čak ni u gradovima, jeste farbanje jaja za Vaskrs.

Prvo obojeno jaje, ostavlja se na stranu do idućeg Vaskrsa i zove “čuvarkuća”.

Pre farbanja jaja se mogu “šarati”. Naime, sa rastopljenim voskom i perom za pisanje, ili nečim sličnim, na jaje se nanosi topljeni vosak. Najpre se pero zagreje na plamenu sveće, pa se onako vruće umače u vosak, a potom se voskom po jajetu piše i crta. Pošto vosak ne prima boju, posle, prilikom farbanja, na jajetu ostaju bele nacrtane figurice i slova.

Simbolika farbanje jaja vrši se u spomen na događaj kada je sveta Marija Magdalina Mironosica (to je ona devojka, koja je sa Presvetom Bogorodicom, neprekidno bila uz Hrista u toku njegovog golgotskog stradanja, i kojoj se Hristos prvoj javio po vaskrsenju), putovala u Rim da propoveda Jevanđelje, i posetila cara Tiberija. Tada mu je, u znak pažnje, kao novogodišnji poklon, predala crveno jaje, i pozdravila ga rečima: “Hristos Vaskrse”. Crvena boja simvoliše Spasiteljevu, nevino prolivenu krv na Golgoti, ali je crvena boja istovremeno i boja vaskrsenja.