KRALJEVAČKA LIPA

16. april 2017. 

Kada je na Trgu srpskih ratnika izgrađen hotel „Turist“, ispred njega je zasađena lipa, koja je sa ostalim lipama na trgu krasila centar Kraljeva, a sedenje i priče pod njom vrlo brzo su postali „institucija“ i važna karika čaršijskog mišljenja

Tokom vremena, ova lipa je formirala lepu i široku krošnju. Ispod lipe vredni ugostitelji iz hotela nparavili sz letnu baštu sa oko 30 stolova. U junu, kad lipe cvetaju, širio s eopojni miris lipovog cveta, a hotelski orkestar je zabavljao goste u bašti. Bilo je prijatno da se u bašti ispred novog hotela provode letnje večeri.

U leto, preko dana i uveče, ispod lipe se okupljalo dosta gostiju, boema, lokalnih glumaca, slikara, novinara, studenata, penzionera. Uz hladno pivo Kraljevčani su pod lipom pretresali taze čaršijske događaje. Mnogi prijatelji i poznanici su se redovno, svakog dana u određeno vreme, nalazili ispod lipe.

Tu su zakazivani sastanci i susreti. Pored lipe je bila glavna čaršijska promenada, prolazile su gospođe i devojke za kojima su se mnogi, koji su sedeli ispod lipe, okretali i uzdisali. Ako je neko hteo da sazna novosti ili čaršijski trač, onda je dolazio ispod lipe i uz kafu i piće od prijatelja i poznanika, u izvornom ili obrađenom obliku mogao da čuje „važne stvari“.

Kraljevačka lipa bila je poznata i po tome što se ispod nje pričalo o politici. Posebno su bili interesantni razgovori o kadrovsskim kombinacijama u čaršiji, ko će na koju funkciju i u koju fotelju da se smest, ko je skliznuo sa funkcije i tako redom su se vodili razgovori u grupicama za stolovima do fajronta.

Tako je lipa i ono što se ispod nje pričalo postala važan važan faktor u oceni mnogih zbivanja u čaršiji. Često se moglo čuti i na nekim zvaničnim forumima u gradu „kako se „to i to“ priča ispod lipe“. Pojedinci su zazirali od ovih priča ispod lipe, pa su brzo nastojali da na određeneom forumu zvanično demantuju „priču ispod lipe“.

Reč „ispod lipe“ postala je čest izraz i za one koji neki trač nisu mogli drugačije da poreknu, pa su se neuverljivo branili rečima „to je priča ispod lipe“. Tako je kraljevačka lipa postala institucija, važna karika čaršijskog mišljenja. Tako je i Mile glumac tvrdio da je za  njega lipa institucija. Lipi i ja na ovaj način odajem priznanje i želim da se ne zaborave kako ona, tako i svi oni koji su pod njom uživali ili će tek uživati. Ovu svoju ulogu kraljevačka lipa i danas ima, a verujem da će je imati i ubuduće.

                        Milan Matijević,

Iz knjige „Kraljevačke kafane“, 1998.

 

One thought on “KRALJEVAČKA LIPA

Comments are closed.