KONCERT “ZAVIČAJCI ZAVIČAJU”

18. april 2017.

U susret Imendanu Kraljeva i godišnjici ovdašnjeg Zavičajnog društva, kraljevački zavičajci večeras organizuju koncert u velikoj Sali Poslovnog centra “Melos”, a njihovu delegaciju i učesnike koncerta primio je gradonačelnik Predrag Terzić

Gosti gradonačelnika Kraljeva Predraga Terzića i njegovih saradnika bili su članovi delegacije Zavičajnog društva Kraljevo sa učesnicima koncerta narodnih pesama „Zavičajci zavičaju“. Bili su to muzičari poreklom iz Kraljeva: harmonikaši Novica Negovanović (koji je i pevač) i Miša Mijatović i pevač Raša Pavlović

Novica Negovanović je na Dan državnosti, o Sretenju ove godine, od predsednika Srbije Tomislava Nikolića dobio Zlatnu medalju za izuzetne zasluge i postignute rezultate u kulturi i očuvanju tradicionalne muzike. Dobijanje tog priznanja on je danas ocenio kao izuzetnu čast, poručujući da ima još puno Kraljevčana koji ga zaslužuju i izrazio nadu da će tako zaista i biti.

Dan Zavičajnog društva Kraljevo, koje sutra slavi 26 godina postojanja, poklapa se sa obeležavanjem Imendana grada Kraljeva (19. april), a kraljevački zavičajci su ovim događajima posvetili koncert, koji će večeraa biti održan u velikoj sali Poslovnog centra „Melos“ u 19 časova. 

Novica Negovanović je rekao da mu je drago što je u prilici da pozdravi sve Kraljevčane, kao i svoje kolege i da im se zahvali na svoj podršci koju su mu pružali  tokom pet decenija njegove umetničke karijere, a pružaju i danas.

Moja je želja da se sa svima njima večeras vidim na koncertu i ovom prilikom ih pozivam da dođu, a donatorima koji su pomogli da se koncert održi, Zavičajnom društvu kao organizatoru i lokalnoj samoupravi izražavam veliku zahvalnost – istakao je Negovanović.

On je podsetio da je već duže od deceniju član Zavičajnog društva Kraljevo.

U Americi sam živeo 15 godina, ali sam odmah po povratku u Srbiju i svoje rodne Adrane postao član kraljevačkog Zavičajnog društva. Mene ispunjava da budem u društvu svojih zavičajaca, da sviramo, pevamo, veselimo se i da za grad, istovremeno, svako od nas, pokuša da uradi sve što je u njegovoj moći – poručio je Negovanović, dodajući da će na večerašnjem koncertu biti mnogo lepih reči i pesama, dobre muzike – direktno iz srca i duše.

Gradonačelnik Kraljeva Predrag Terzić s ponosom  je istakao da je Kraljevo jedan od retkih gradova koji se mogu pohvaliti tolikim brojem čuvara narodne izvorne tradicije, jer je ne samo u Srbiji, već i u celoj bivšoj Jugoslaviji dalo četiri “najbolje harmonike”.

Nadam se da će večeras veliki broj Kraljevčana prisustvovati koncertu koji Novica poklanja svom gradu, a celokupan prihod sa koncerta ići će Zavičajnom društvu Kraljevo – rekao je Terzić.

Dragana Tipsarević podsetila je da je 19. april 1991. godine predstavljao povod za grupu entuzijasta: uglednih privrednika, doktora nauka, umetnika, društveno-političkih radnika da osnuju Zavičajno društvo Kraljevo, udruženje Kraljevčana i svih onih koji vole naš grad.

– Sabrani plemenitom namerom da pomognu svom rodnom gradu, shvatajući to kao neku vrstu zaveta i amaneta, učinili su za ovih 26 godina koliko su mogli i koliko su prilike dozvoljavale, pokrećući različite inicijative, kulturne, humanitarne manifestacije i nastojeći da okupe Kraljevčane, sve i svuda – rekla je Tipsarević, dodavši da će večerašnji koncert biti posvećen jubileju – 50 godina umetničkog rada Novice Negovanovića, kroz čije je pesme zažuborila Morava na svim kontinentima sveta, a on se uvek vraćao u svoje rodne Adrane i Kraljevo.

Prisustvo kolega na večerašnjem koncertu “Novici u čast”, dodala je Tipsarević, najbolje ilustruje koliko oni cene ono što on radi za našu narodnu muziku u koliko vole svoj zavičaj.