NIKOLINE UMETNINE OD KOVANOG GVOŽĐA

22. april 2017.

Nikola Pantović iz Kraljeva, završio je vajarstvo na Fakultetu primenjenih umetnosti, a svoja dela oblikuje od kovanog gvožđa, stvarajući u kovačnici svog oca, koji se kovačkim zanatom bavi više od pola veka

Nikola je vrstan kovač, pre svega. Osnove zanata naučio je još kao dete i to mu je mnogo pomoglo na Fakultetu primenjenih umetnosti gde je diplomirao na odseku za vajarstvo u klasi profesorke Zorice Janković. Očevu radionicu je pretvorio u atelje gde se ništa ne odbacuje kao višak, jer Nikola u svemu vidi potonje umetničko delo.

Svaki materijal, svaka tekstura ume da odvuče na neku svoju stranu, dok se to ponovo ne sakupi u umetnikovoj glavi. To je proces koji je naporan i težak“, kaže vajar Nikola Pantović.

Otac Dobrosav je ponosan na to što se u njegovoj radionici starih zanata stvaraju umetnička dela i što njegov sin, tim istim delima, pronalazi i praktičnu primenu.

Njegovo je sasvim drugo. On kada stavi komad materijala u jedan položaj to ima jedno značenje, a u drugom sasvim suprotno. Ja u to nisam mogao da proniknem“, kaže Dobrosav.

Umetničkim kovanjem bavi se mali broj umetnika. Proces stvaranja je dug i naporan.

Ima dosta prepravki. Ima dosta modelovanja, to jest, skidanja, građenja i rušenja. U ovom konkretnom slučaju, u metalu se nešto sagradi, nešto se zameni drugim elementom“, kaže Nikola.

Oblikuje i prohrom, mesing i čelik. Gotova dela boji crnom završnom bojom. Rukotvorine su galerijskog formata ali ima i dela koja su znatno veća. Njegov rukopis je prepoznatljiv, čak i kada je oblikovan u običnim stvarima kao što su kapije, gelenderi ili nameštaj.

pripremio Ratko Bečki

izvor : RTS (http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/16/kultura/2709628/nikoline-majstorije-od-kovanog-gvozdja.html)