RAK NE ŠTEDI NI MLADE

 24. april 2017.

Karcinom dojke najučestaliji je malignitet u ženskoj populaciji svuda u svetu, sve je učestaliji kod mlađih žena, pa je samopregled izuzetno važan, istaknuto je na predavanju za maturantkinje Gimnazije i Medicinske škole

Faktori rizika za obolevanje od raka dojke su stres, gojaznost, smanjena fizička aktivnostt, prevelika upotreba tableta i mobilnih telefona, previše crvenog mesa u ishrani, korišćenje kontraceptivnih sredstava u neogranučenim količinama, hormonska terapija uvedena «na svoju ruku», predočio je maturantkinjama kraljevačke Gimnazije i Medicinske škole, u kojoj je predavanje održano, hirurg Goran Kamidžorac.

Ovo predavanje deo je projekta „Svojom rukom do zdravlja“ Društva za borbu protiv raka „Kraljica Jelena Anžujska“ i Opšte bolnice „Studenica“, a danas mu je prisustvovao i gradonačelnik Kraljeva Predrag Terzić sa saradnicima

Prema rečima doktora Kamidžorca, karcinom dojke je vodeći malignitet kod žena svuda u svetu, a u posebnoj grupi nalaze se mlade osobe sa visokim rizikom:

To su one koje u svojim porodicama imalu majke ili bake, ili u drugim linijama –tetke i druge rođake, koje su bolovale od karcinoma dojke. Na njih treba obratiti posebnu pažnju i na samim pregledima i kontrolama – istakao je Kamidžorac.

On je istakao značaj samopregleda u prevenciji, jer prevencija podrazumeva sprečavanje nastanka karcinoma dojke ili otkrivanje u što ranijoj fazi, jer je karcinom dojke izlečiva bolest ako se otkrije na vreme.

– Ako svako od ovih mojih budućih koega koji su čuli današnje predavanje odvede dve žene na pregled, dovoljno smo uradili ovim predavanjem – podvukao je Kamidžorac

Gradonaćelnik Predrag Terzić istakao je da je grad izdvojio iz 150.000 dinara za ovaj projekat. On predstavlja nastavak prošlogodišnjeg republičkog projekta „Zdravlje na dlanu“, koji je bio usmeren na obuku žena u ruralnim mesnim zajednicama Raškog okruga.

Smatramo da je ovaj projekat dokaz da es lekari rado odazivaju da volonterski drže ovakva predavanja. Veoma je važno što su ovo predavanja za devojke od 18 ili 19 godina koje treba da shvate značaj samopregleda i da ga usvoje kao vrstu lične higijene i prevenciju sprečavanja oboljevanja od karcinoma – istakao je gradonačelnik. koji je takođe dodao da se nada da će korist od ovog predavanja biti multiplikovana ako devojke koje su ga slušale – svoja iskustva prenesu drugaricama, sestrama, kumama.

Projekat koji se realizuje proizilazi iz Nacionalnog programa za prevenciju raka dojke. Prema podacima Republičkog Zavoda za javno zdravlje iz 2012. godine, broj žena obelelih od raka dojke u Kraljevu i Vrnjačkoj Banji je 70 na 100.000, što je iznad republičkog proseka (56 na 100.000).

Društvo za borbu protiv raka „Kraljica Jelena Anžujska“ prošle godine je realizivalo projekat u ruralnim mesnim zajednicama.

Za pet do sedam godina, više od 30 odsto žena na teritoriji grada biće u stanju da samostalno obavi samopregled, ali naša borba protiv karcinoma je neprestana – poručila je Marica Bašić, predsednica ovog društva, dodavši kako očekuje još veće razumevanje lokalne samouprave za projekte slične ovom.