SANACIJA POSLE VIŠE OD 40 GODINA

26. april 2017.

Na Starom groblju u Kraljevu danas su započeti radovi na sanaciji Aleje nosilaca spomenice 1941. godine, koja je prema projektu arhitekte Mihajla Dimitrića, podignuta 1976. godine

U Aleji su pohranjeni posmrtni ostaci 38 pripadnika partizanskog pokreta, koji su bili nosioci Partizanske spomenice 1941. Od izgradnje ovog monumentalnog kompleksa 1976. godine, na njemu nije bilo zaštitnih radova, pa su ovo prvi konzervatorso-restauratorski radovi od nastanka spomenika.

Sredstva za realizaciju projekta sanacije od 1.800.000 dinara odobrilo je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Izvođač radova je građevinsko preduzeće “Drobnjak inženjering” iz Mladenovca, koje je posao dobilo na javnoj nabavci, a očekujemo da radovi budu završeni za dvadesetak dana – rekao je Ivan Milunović, v.d. direktora Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Kraljevu.

Posle završetka tehničke dokumentacije, danas su započeti građevinski radovi, pa u Zavodu očekuju da će vrlo brzo doći na red mehaničke I hemisjke intervencije, kako bi spomeniku bio vraćen nekadašnji izgled. Projektom sanacije predviđena je restauracija svih površina spomeničke kompozicije i betonskih zidova sa bronzanim medaljonom i natpisima, parterno uređenje sa elementima infrastrukture i restauracija pešačkih staza, kao i uređenje zelenih površina sa uvođenjem potrebnih elemenata mobilijara.

Na ulazu u Aleju, na dva betonska stuba postavljen je betonski medaljon. Na spoljnoj strani medaljona nalazi se natpis Aleja spomenice 1941.dok je sa unutrašnje strane apliciran prikaz ordena Partizanska spomenica 1941.

Medaljon na ovom spomeniku izradio je čuveni jugoslovenski vajar Anton Augustinčić, a spomenik je devastiran, pre svega, zbog atmosferskih uticaja I nebrige – rekao je Milunović, izrazivši nadu da će JKP “Čistoća” i Uprava kraljevačkog groblja, posle završetka sanacije više voditi računa o održavanju spomenika.

Prema rečima izvođača radova, planirano je da se na materijalu od kojeg je spomenik napravljen (a u pitanju je natur-beton) saniraju sva oštećenja.

Treba da je prednost to što se spomenik nalazi u okviru groblja, terbalo bi da bude osvetljen i pokriven video-nadzorom, pa bi I odnos sugrađana prema ovom kompleksu bio drugačiji – istakao je Goran Kužić, arhitekta Zavoda.

Aleja je prostrana kompozicija koja je smeštena u jugozapadnom delu groblja neposredno do saobraćajnice i saglediva je sa ulaznog platoa sa parkingom ispred Upravne zgrade groblja. Ona je projektovana i napravljena u vreme kada je na starom kraljevačkom groblju bilo mnogo manje grobnica, tako da predstavlja prostor koji je sačuvan u svojoj planiranoj nameni.

Nosioci partizanskih spomenica sahranjivani su u pojedinačnim grobnicama, a na svakom betonskom nadgrobniku ispisano je ime i prezime umrlog, kao i njegova godina rođenja i smrti.

Među njima se nalaze i posmrtni ostaci narodnog heroja Olge Jovičić-Rite (1920-1942). Za narodnog heroja proglašena je 1951. Najpre je počivala u selu Duge, da bi potom bila preneta u Kraljevo u porodičnu grobnicu Jovičića na Gradskom groblju. Od 1977. počiva u Aleji nosilaca spomenice 1941.

Osim na ovom kompleksu, konzervatorsko-restauratorski radovi biće izvedeni i na memorijalnom prostoru na Ružića brdu (poznatiji kao «top») u Drakčićima, kao i na Spomeniku žrtvama fašističkog terora u Konarevu.

1 komentar za naslov “SANACIJA POSLE VIŠE OD 40 GODINA

  1. . Drago mi je da se u Kraljevo investira na bilo koji nacin i za bilo sta ali zasto se zapostavljaju bitnije stvari kao recimo Dositejeva ulica???

Comments are closed.