NEDELJA IMUNIZACIJE – “VAKCINE ŠTITE”

28. april 2017.

Posledice neke zarazne bolesti mogu da budu veće i teže nego eventualne neželjene posledice koje nastaju tokom vakcinacije, kažu lekari, ističući da je imunizacija rezultat kolektivne odgovornosti

Nedelja imunizacije je godišnji događaj čiji je opšti cilj povećanje obuhvata imunizacijom jačanjem uverenja o potrebi zaštite svakog deteta/osobe od bolesti koje se mogu sprečiti vakcinacijom, sa posebnim akcentom na decu iz teško dostupnih vulnerabilnih i marginalizovanih grupa, koji je inicirala SZO u oktobru 2005. godine, a u čije obeležavanje se uključila Srbija od početka. Obeležavanje ove, dvanaeste po redu nedelje imunizacije u Evropskom regionu, obeležava se istovremeno u svim regionima Svetske zdravstvene organizacije. Imunizacija je jedna od najuspešnijih javno zdravstvenih inicijativa. Njome se preveniraju bolesti, komplikacije i smrtni ishodi od vakcinama preventabilnih bolesti uključujući rak grlića materice, difteriju, hepatitis B, morbile, zauške, veliki kašalj, zapaljenje pluća, dečiju paralizu, prolive izazvane rotavirusom, rubelu i tetanus.  

Povodom nedenje imunizcije u Domu zdravlja Kraljevo, na konferencija za novinare na govorile su dr Gordana Gvozdenović, pedijatar, dr Verica Đukić, epidemilog u Zavodu za javno zdravlje Kraljevo i Vesna Jelić, patronažna sestra.

Mi danas nemamo mnoge bolesti, jer je višedecenijski obuhvat vakcinacije preko 90 odsto. Ipak, ukoliko bi došlo do pada u obuhvatu imunizacije te bolesti bi se opet pojavile jer njihovi uzročnici nisu iskorenjeni – rekla je dr Verica Đukić.

Imunizacija mora biti prioritet zato što spasava živote, kažu medicinski radnici. Ona je osnovno pravo, ali nije dostupna svima. Epidemije predstavljaju ozbiljne pretnje, jer zarazne bolesti mogu da izazovu smrtni ishod, ali se mogu kontrolisati i odstraniti. Imunizacija je isplativa javno zdravstvena mera, a deci u zdravstvenim sistemima treba obezbediti bezbednu, efektivnu, dostupnu i efikasnu vakcinu, poruka je lekara.

Imunizacija je veoma jednostavna, bezbedna i efikasna metoda kojom štitimo svako dete od pojave zaraznih bolesti i zato je veoma bitno da deca prime sve zakonom propisane doze vakcine, istakla je dr Gordana Gvozdenović i dodala:

Posledice neke zarazne bolesti mogu da budu čak veće i teže nego eventuane neželjene posledice koje nastaju tokom vakcinacije. Zbog toga savetujemo roditeljima da redovno dovode decu na vakcinaciju jer je osnovno pravo svakog deteta da ne oboli od neke zarazne bolesti koje mogu da se spreče vakcinacijom. NJome svaki roditelj omogućuje detetu zdrav početak razvoja.

Patronažne sestre  na terenu, u porodicama kroz redovne posete odojčetu od tri do devet meseci i deci uzrasta do četvrte godine života uvek stavljaju do znanja koliki je značaj vakcinacije, rekla je Vesna Jelić.

Dobro funkcionisanje imunizacionog sistema je jedan od ključnih elemenata za snažan zdravstveni sistem i priprema zemlje za buduće javno zdravstvene izazove. Obuhvat imunizacijom je jedan od indikatora dostupnosti  primarne zdravstvene zaštite i  procene kapaciteta zdravstvenog sistema.

Budući da epidemije malih boginja i divlji virus dečje paralize predstavljaju i dalje zajedničke pretnje u oblasti zaraznih bolesti koje se mogu sprečiti imunizacijom za zemlje evropskog regiona, neophodno je intenzivirati sve aktivnosti predviđene planovima aktivnosti na održavanju statusa održavanja zemlje bez dečije paralize i eliminacije  malih boginja u Republici Srbiji, poruka je Svetske zdravstvene organizacije koja stalno podseća da je imunizacija je rezultat kolektivne odgovornosti i da treba da učinimo sve kako bismo bili pravovremeno vakcinisani.

                     Anđelka Milošević, PR Doma zdravlja Kraljevo

 

1 komentar za naslov “NEDELJA IMUNIZACIJE – “VAKCINE ŠTITE”

  1. . Прво ти,ПР,вакциниши своју децу,а онда све докторке које пропагирају вакцину.За које паре то радите.

Comments are closed.