NAGRADA “MILOMIR GLAVČIČ”

6. maj 2017.

Odlukom o priznanjima i nagradama, koja je usvojena na sednici gradske skupštine, Kraljevo će imati i specijalnu nagradu za podsticaj humanosti, koja će nositi ime dobrotvora iz Kanade

Predloženom odlukom predviđeno je da će ubuduće zvanje počasnog građanina Kraljeva i zahvalnice donositi gradonačelnik, a gradska skupština diplome zaslužnog građanina, preduzeća ili ustanove, diplome zaslužne sportske organizacije, zaslužne obrazovne ustanove i zaslužnog udruženja građana, Oktobarsku i, novoustanovljenu, specijalnu nagradu za podsticaj humanosti „Milomir Glavčić“.

Ova nagrada će moći da bude dodeljena „građanima, pojedincima, preduzećima, ustanovama, udruženjima, organizacijama ili mesnim zajednicama za humana dela i podsticaj humanosti u različitim oblastima društevnog i javnog života“. Moći će da bude dodeljena i pojedincima i organizacijama čije prebivalište nije na teritoriji grada Kraljeva, kao i stranim državljanima, preduzećima, ustanovama, udruženjima ili organizacijama, ukoliko je njihov doprinos značajan za grad Kraljevo.

Odlukom je predviđeno da se ova nagrada može dodeliti samo jednom, izuzev u slučaju zajedničkog delovanja u kojem je ranije nagrađeni jedan od učesnika.

Ova specijalna nagrada dodeljivaće se za period od 1. septembra prethodne godine, do 31. avgusta godine u kojoj se nagrada dodeljuje.

Bilo je mišljenja opozicionih odbornika da u nazivu nagrade treba da stoji da je u pitanju nagrada za dobročinstvo i zadužbinarstvo, jer je „ime Milomira Glavčića najbolji izbor da se njegovo ime poveže sa nagradom za zadužbinarstvo“ (Zoran Čvorović, Dveri). Sličnog mišljenja bili su i odbornici Lokalnog fronta. Ivan Matović (Starosedoci Kraljeva i okoline) rekao je da oni odluku neće podržati, jer postoji realna opasnost da će povećan broj nagrada dovesti do njihovog devalviranja. Predlagači odluke tvrdili su da se to neće desiti, jer je odlukom predviđena i mogućnost da komisija predloži da se određeno priznanje ne dodeli, ako nema onih koji ispunjavaju uslove. 

2 thoughts on “NAGRADA “MILOMIR GLAVČIČ”

  1. . Kakvi su ovi naši vlastodršci, obezvrediće i obesčastiti ime gospodina Glavčića.

  2. . Upamtite, molim vas, upamtite: prvi predlagač biće Miloš Milišić, a prvonagrađeni biće dr Milošević, jer svake godine  svoju humanost, u vidu hiljadu evra, daruje ,,književnicima” okupljenim upravo oko Milišića. Još jednom, molim vas, upamtite šta sam rekao, šta tvrdim.  

Comments are closed.