DA FAŠIZAM NIKADA VIŠE NE OŽIVI

9. maj 2017.

„Kraljevo pamti”, poruka je uz koju su, povodom obeležavanja Dana pobede nad fašizmom, predstavnici grada danas položili venac na Spomenik otpora i pobede u parku kod Železničke stanice

Gradonačelnik Predrag Terzić, podsetio je na pošast koja je harala Evropom sve do pre 72 godine uz želju da se fašizam koji je tada kapitulirao više nikada i nigde ne ponovi.

Iako su u Drugom svetskom ratu borbe na teritoriji Evrope nastavljene i posle 9. maja 1945. godine, iako je Japan kapitulirao tek u septembru te godine, današnji dan se uzima kao Dan pobede nad fašističkom Italijom i nacističkom Nemačkom – istakao je Terzić, izrazivši nadu da se takvi sukobi više nikada neće ponoviti i da će svi moći da se uzdrže od zapaljivih ratnohuškačkih izjava koje ne vode održavanju mira na Balkanu, ali i u čitavoj Evropi.

Polaganju venaca prisustvovali su kraljevački narodni poslanici, a vence su položili predstavnici izvršne i zakonodavne lokalne vlasti, policije, vojske, brojnih udruženja građana, ali i ataše ruske ambasade Kiril Ruljuk.

Ovaj datum obeležava se u znak sećanja na dan kada je u Berlinu, nešto posle ponoći 8. maja, odnosno prvih minuta 9. maja 1945. godine potpisana bezuslovna kapitulacija nacističke Nemačke. U ime Nemačke akt je potpisao feldmaršal Vilhelm Kajtel, u ime Sovjetskog Saveza maršal Georgij Žukov, a u ime zapadnih saveznika britanski vazduhoplovni general Artur Teder. Time je formalno završen Drugi svetski rat u Evropi, ali su ostaci nemačkih trupa još nekoliko dana davali otpor, između ostalih i u Jugoslaviji (do 15. maja).

U ratu koji je trajao nešto manje od šest godina, učestvovala je 61 država i oko 110 miliona vojnika, a poginulo je između 55 i 60 miliona ljudi, a njih oko 35 miliona je ranjeno. Tačni podaci o žrtvama, posebno na području nekadašnje Jugoslavije, nikada nisu utvrđeni. Državna komisija bivše SFRJ objavila je svojevremeno podatak da je poginulo ukupno 1.706.000 ljudi, među kojima nešto više od 300.000 boraca.

Kraljevo ima poseban razlog za obeležaanje 9. maja kao dana koji slavi čitava Evropa, zato što su za vreme Drugog svetskog rata u Kraljevu streljane hiljade ljudi. Mnoge porodice su ostale bez svojih najmilijih, a sve žrtve uzidane su u slobodu našg grada.