CRVENI KRST „SVUDA ZA SVAKOGA“

11. maj 2017.

Nacionalni dan dobrovoljnih davalaca krvi kraljevački Crveni krst obeležio je promocijom dobrovoljnog davalaštva krvi i dodelom nagrada pobednicima likovnog i literarnog konkursa „Krv život znači“, na kojem su učestvovali kraljevački osnovci

Povodom obeležavanja „Nedelje Crvenog krsta“, od 8. do 15. maja, Crveni krst Kraljevo realizuje niz aktivnosti, koje se obeležavaju pod motom „Svuda za svakoga“. Nacionalni dana dobrovoljnih davalaca krvi, 11. maj, u svečanoj sali Gradske uprave, Crveni krst Kraljevo je posvetio motivaciji građana da dobrovoljno daju krv i promociji principa dobrovoljnog davalaštva krvi, a osnocima koji su pobedili na literarnom i likovnom konkursu „Krv život znači“ uručene su nagrade.

Zamenica gradonačelnika Kraljeva Marica Mijajlović je, pozdravljajući predstavnike Crvenog krsta, lokalne samouprave, roditelje, decu, učitelje, nastavnike i direktore istakla da Crveni krst i lokalna samouprava „odgovorno rade na razvoju svesti, prvenstveno kod najmlađih, da treba da budu humani, da dobrovoljno daju krv, razvijaju svest i odgovornost, kao i svaki drugi građani, da u datom momentu treba da pomognu“.

Našim najmlađima treba usaditi svest o humanosti, o tome kako je dobrovoljno davanje krvi normalna stvar, da to može svako ko je zdrav, i da nema razloga da to i ne urade svaki put kada mogu, naravno, kada budu veliki i dovoljno zreli da shvate da treba pomoći prijatelju, drugu, drugarici, rođaku, bilo kom ljudskom biću kome u tom momentu krv život znači – poručila je zamenica gradonačelnika.

Na likovnom konkursu je učestvovalo 18 osnovnih škola – 350 radova od I do IV razreda, 280 od V do VIII. U literarnom delu je bilo 80 radova od I do IV razreda, 150 od V do VIII. „Klub 25“ je učestvovao sa filmom „Želje“.

Osvrnuvši se na prošlu godinu i aktivnosti Crvenog krsta Kraljevo, predsednik Komisije za dobrovoljno davalaštvo krvi grada Kraljeva Zoran Timotijević je izneo podatak da su prikupljene 3.632 jedinice krvi na teritoriji grada Kraljeva.

Nijedna operacija, ni lečenje nisu odloženi zbog nedostatka krvi. Nijedan naš građanin ne treba da vodi nekoga da da krv na klinike u Beogradu, dovoljno je da se javi u Crveni krst, koji će, preko Instituta za transfuziju krvi, sa kojim ima odličnu saradnju, obaviti sve što je potrebno – poručio je Timotijević, čestitajući dobrovoljnim davaocima krvi praznik.