TRANSPARENTNOST O TRANSPARENTNOSTI

21. maj 2017.

Grad Kraljevo je peti na rang-listi petnaest lokalnih samouprava, u kojima je Transparentnost Srbija sprovela istraživanje „Indeks transparentnosti lokalne samouprave u Srbiji“

Ovaj projekat realizovan je uz finansijsku pomoć Misije Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) u Srbiji, a Kraljevo  u ovom rangiranju ima indeks 57, na skali od 0 do 100.

Naš grad je zabeležio maksimalnu ocenu (5/5) u kategoriji „Informator“ i, kako se navodi, solidnu ocenu (12/18) u kategoriji dostupnosti informacija o radu Skupštine i Gradskog veća.

U izveštaju se navodi i da su vrlo pregledno dati podaci o sednicama Skupštine grada (kompletne najave sa dnevnim redom), dok su u izveštajima sa održanih sednica priloženi materijali, uz napomenu da postoji mogućnost unapređenja nekih delova, što bi donelo dodatne pozitivne poene .

Pohvaljeno je to što je na stranici o aktivnostima Gradskog veća dat spisak sednica i spisak svih donetih akata, što omogućava da se naknadno pronađu, bilo u „Službenom listu“, bilo kroz zahtev za slobodan pristup informacijama. Dobro je i što je u okviru vesti o sednicama Gradskog veća postavljen link ka informaciji sa kompletnim spiskom usvojenih akata.

Kao dobar primer istaknut je „Elektronski registar administrativnih postupaka u nadležnosti grada Kraljeva“, kao i činjenica da su rokovi postupanja organa dati i u informatoru, u tabeli načinjenoj na osnovu dokumenta „Rokovi određeni pravilnikom o racionalizaciji rada Gradske uprave grada Kraljeva“. Preporuka Transparentnosti Srbije je da se tih 12 stranica javno istaknu i u prostorijama uslužnog centra i u prostorijama Gradske uprave.

Ukazano je na to da je bodovanje bilo pozitivno i po pitanju dostupnosti pojedinih dokumenata o radu javnih preduzeća i javnih ustanova.

Uz indikatore koji su pozitivno ocenjeni, kao i one koji su negativno bodovani, data je preporuka za unapređenje i stvaranje mogućnosti za pozitivne poene i podizanje nivoa transparentnosti naše lokalne samouprave.

izvor: www.kraljevo.org

1 komentar za naslov “TRANSPARENTNOST O TRANSPARENTNOSTI

Comments are closed.