AVIONOM ISPOD GLAVČIĆEVOG MOSTA?

22. maj 2017.

Mali sportski avion brzinom od 200 kilometara na sat proleće ispod novog, Glavčićevog mosta u Kraljevu, ali u ovom video-klipu se prepliću stvarnost i vizuelni efekti za koje je jednom talentovanom Kraljevčaninu bilo potrebno nekoliko dana rada

Građane Kraljeva, ali i one druge koji su na društvenim mrežama u proteklih nedelju dana delili video klip Zlatka Milojičića, stručnjaka za vizuelne efekte iz Kraljeva zbunila je činjenica da se na snimku vidi kako mali sportski avion proleće ispod mosta koji je Milomir Glavćić donirao gradu na Ibru.

https://www.youtube.com/watch?v=6AWiX9ZzVVY

Milojičić je, rekao je za RTS, želeo da dokaže da ultra laki sportski avioni bez problema mogu da lete ispod ovog mosta.

Izvodljiv je, ali treba konsultovati stručnjake da li je to fizički izvodljivo da avion proleti i da se uzdigne gore – rekao je Milojičić,

Međutim, Miodrag Matić, pilot u “Aero-East-Europe” navodi da nije moguće izvesti takav let.

Nije moguće izvesti ovaj let, ali to možemo da znamo mi koji se bavimo vazduhoplovstvom – ističe Matić.

Pilote zapravo sputavaju strogi propisi o letenju. Za Zlatka i njegov kompjuter to nije prepreka. Njegovi parametri za let su dimenzije mosta i raspon krila aviona.

Prva etapa je kretanje kamere na sceni i samim tim izgledom ove scene, poklapam, rekonstruišem scenu. Druga etapa jeste sama animacija – pojasnio je Milojičić u prilogu koji je pripremio novinar Dopsiništva RTS u Kraljevu Ratko Bečki.

Zlatku, kojem su, kako je sam rekao, za ovu montažu bila potrebna dobra tri-četiri dana laganog rada, stigle su pohvale sa svih strana. On savetuje da svaki klip ove vrste na društvenim mrežama treba dobro pogledati, jer u najboljim radovima ima doze preterivanja kako bi autori privukli što više pregeda i lajkova.

U jednom se piloti i stručnjaci za vizuelne efekte slažu. Let ispod mosta u Kraljevu morao bi da bude savršeno izveden, ali se do sada niko nije usudio da izvede išta slično.

foto: print screen youtube