ZA ROĐENDAN DETETA – SLOBODAN DAN?

27. maj 2017.

Sindikati u Srbiji predložili su da roditelji dobiju slobodan dan za rođendan svakog svog deteta sve dok ono ne napuni 15 godina; šta vi mislite o ovoj inicijativi?

Ako ovaj predlog prođe celu prceduri i postane deo Zakona o radu, roditelji u Srbiji dobiće slobodan dan za rođendan svakog svog deteta sve dok ono ne napuni 15 godina Ovo je predlog oko kojeg su se usaglasili sindikati, ali vlada i skupština teki treba da kažu svoju reč.

Ranka Savić, predsednice Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata Srbije, rekla je za Večernje novosti da je predlog dobar i da nijedno radničko udruženje neće biti protiv toga.

Smatram da radnici u Srbiji imaju veliki broj prekovremenih sati i za to, naravno, nisu plaćeni, tako da nisam baš sigurna da će se gazde rado složiti s tim. Nema poslodavca koji danas dozvoljava odsustvo zaposlenih zbog radničkih sportskih igara, a da ne govorimo o pohađanju seminara ili sindikalnih škola. Sada je teško dobiti u te svrhe samo slobodan dan, a kamoli kao ranije, da je to odsustvo i plaćeno – istakla je ona.

Darko Marinković, direktor Centra za industrijske odnose i profesor sociologije rada smatra da bi poslodavci morali više da misle na svoje zaposlene, ali da “treba razumeti i njih, jer plaćaju jako visoke poreze i doprinose na zarade i opterećeni su mnogim drugim nametima.

Poslodavci i država bi podržavanjem inicijative o slobodnom danu za rođendan dece na simboličan način podstakli porodični život i rađanje. Roditelji se i bez toga snalaze, ali je podrška izuzetno važna. Uslovno rečeno, to je sitnica koja će doprineti međusobnom poverenju najpre između gazde i zaposlenih.