PORUKA MALIM MATURANTIMA

piše Tripo Spahić

„Ko je nad knjigom bio savijen, taj će uspravno i ispravno hodati; život teče, plivajte, svako svojim stilom, jer baš zbog toga što ste tako različiti ste toliko jedinstveni“, poručuje jedan profesor svim osmacima

Na kraju još jedne uspešne školske godine u centru pažnje, kao i svake godine, su mali maturanti. Profesor istorije Tripo Spahić napisao je tekst posvećen učenicima dva odeljenja osmog razreda OŠ „Dositej Obradović“ u Vrbi:

„Mnogo su se svi trudili da stignete tu gde ste sada, počevši od vaših roditelja, do učitelja sa kojima ste učili prva slova i brojeve, vaših razrednih starešina Nikole Borenovića i Milana Markovića, koji su vas očinskom brigom bodrili, kao i svih nastavnika koji su vam predavali i od kojih ste znanje sticali. Ništa manje za vaš uspeh je zaslužna i direktorka naše škole Jelena Dragović koja se svim silama borila da vas zaštiti, da vas usmeri i nauči pravim vrednostima. Ko je nad knjigom bio savijen, taj će uspravno i ispravno hodati. Kuda god stremili i vijugali, ne gubite cilj iz vida. Znate zašto idete tamo. Život teče, plivajte, svako svojim stilom, jer baš zbog toga što ste tako različiti ste toliko jedinstveni!

Mali maturanti su zahvalni svojim razrednim starešinama Nikoli i Milanu kojima složno poručuju:

Hteli bi vam još nešto reći, uspeli ste u onome što ste pokušavali svih ovih godina koje ste proveli sa nama, a to je da nas ujedinite i pretvorite u pravo složno odeljenje i hvala Vam na tome. Zahvalni smo Vam za sve što ste učinili za nas. Znamo da je svaka pridika koju ste nam uputili bila zbog toga što ste nas voleli. Uvek ćete nam ostati u srcima. Kada budemo nastavili dalje školovanje Vas ćemo se setiti i biti Vam zahvalni. Takođe zahvaljujemo i direktorki naše škole i obečavamo da školu nikada nećemo zaboraviti. Zauvek Vaše VIII/1 i VIII/2 ♥ “

To je prava vrednost pravog obrazovanja, što nema nikakve veze sa ocenama i titulama, a ima mnogo veze sa jednostavnom svešću – svešću da postoji ono što je stvarno i suštinsko, što je skriveno, a sve vreme nam je pred očima.

Too je, zapravo nezamislivo teško – živeti svesno, odraslo, dan za danom.

A to znači da je još jedan kliše istinit: Vaše obrazovanje, zaista, jeste posao koji traje celog života i ono počinje – sada.

Osnovna škola “Dositej Obradović” Vrba je, kako je to već i tradicija, ispratila još jednu generaciju koja je ostavila snažan pečat u skoro 200 godina bogatoj istoriji  škole.

                                                                    

1 komentar za naslov “PORUKA MALIM MATURANTIMA

Comments are closed.