OBNOVA MEMORIJALNIH SPOMENIKA

1. jun 2017.

Trenutno se u Srbiji sa skoro 200 miliona dinara izvode radovi na 41 spomen-obeležju iz oslobodilačkih ratova, a nadležni opominju lokalne samouprave da je redovno održavanje memorijala mnogo jeftinije od investicionog

Tokom poslednje dve godine, za radove na sanaciji ratnih memorijala u Srbiji, Ministarstvo za rad, zapodšljavanje, boračka i socijalna pitanja izdvojilo je sredstava koliko je u te svrhe izdvojeno za prethodnih 20 godina, tvrdi državni sekretar u ovom ministarstvu Dragan Popović. On je danas, tokom obilaska radova na sanaciji i rekonstrukciji spomenika (za ceo projekat izdvojeno 1,8 miliona dinara, a za same radove oko milion dinara) u Aleji nosilaca spomenice 1941. na Starom groblju u Kraljevu, pohvalio saradnju sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture u Kraljevu. Ovaj Zavod pokriva ogromnu teritoriju Srbije, a propisima je regulisano da sve troškove njihovog rada snosi lokalna samouprava u Kraljevu, iako se mnogi spomenici nalaze na teritoriji drugih opština. Trenutno se u Srbiji izvode radovi na 41 spomen-obeležju, za šta je iz republičkog budžeta izdvojeno skoro 200 miliona dinara

Državni sekretar je sa direktorom Zavoda za zaštitu spomenika kulture Kraljevo Ivanom Milunovićem obišao sve ratne memorijale i spomenike koje finansira Sektor za boračko-invalidsku zaštitu Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Imamo poverenja da će ovaj Zavod izvesti radove na način na koji mi mislimo da treba, ali smatramo da projekat sanacije Aleje nosilaca spomenice 1941. godine nije rešio sve detalje, pa ćemo tražiti doradu projekta i za te nove radove odobriti dodatna sredstva – rekao je Popović, koji je pozvao lokalnu samoupravu u Kraljevu, ali i sve druge, da se odgovornije odnose prema spomen-obeležjima iz oslobodilačkih ratova.

Mnoge lokalne samouprave jednostavno zaborave svoju zakonsku obavezu da redovno brinu i održavaju spomenike, a redovno održavanje mnogo je jeftinije od investicionog koje mi moramo da radimo – istakao je državni sekretar.

Direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture Kraljevo Ivan Milunović ističe da će sanacija površine, koja nije bila obuhvaćena prvom fazom radova, biti realiziovana dodatnim sredstvima u drugoj fazi. Milunović dodaje kako im mnogo znači podrška Ministarstva, uz čiju finansijsku pomoć su prošle i ove godine realizovali projekte rekonstrukcije i sanacije memorijala na teritoriji koju Zavod pokriva.

Gotovo svi spomenici vezani za Prvi i Drugi svetski rat bili su potpuno devastirani i zarasli u korov, ali smo prošle i ove godine uradili mnogo na konzervaciji memorijala na našoj teritoriji – naveo je Milunović.

On je napomenuo da je, 1976. godine podignuta Aleja nosilaca spomenice 1941. godine, bila u relativno dobrom stanju, jer se nalazi na parceli gradskog groblja, pa je bila zaštićena od huligana. U sklopu ovog memorijalnog zdanja su skulpture Đorđa Andrejevića Kuna i Antona Augustinčića, koji su izradili medaljone na spomeniku, koji je bio potpuno zarastao u korov i devastiran.

Radovi na ovom memorijalu biće završeni narednih dana, a u isto vreme radi se na Ružića brdu u Drakčićima, odnosno na restauraciji spomen-topa, koji je posvećen dejstvu prve artiljerije partizana 1941. godine. Za ovaj posao izdvojeno je ukupno oko 1,3 miliona dinara (za same radove oko milion dinara). U toku je i priprema radova na spomeniku žrtvama fašističkog terora u Konarevu i ostalih spomenika koje pokriva Zavod, a sve te radove finansira pomenuto Ministarstvo.  

Predstavnici Zavoda, kako saznajemo, iskoristiće današnje pregovore, da sa državnim sekretarom pregovaraju o mogućoj sanaciji samo Spomenika srpskim ratnicima palim od 1912. do 1918. godine (ne i Trga srpskih ratnika na kojem se popularni “Milutin” nalazi)