DELEGACIJA GARDE OHAJA U KRALJEVU

7. jun 2017.

Posle pet godina Kraljevo posetili predstavnici Nacionalne garde Ohaja i Vojske Srbije, čiji su vojnici 2012. godine, zajedno renovirali fiskulturnu salu OŠ “Svetozar Marković”, sredstvima koje je donirala Evropska komanda oružanih snaga SAD

U Kraljevu su danas, zajedno sa Ljubišom Dikovićem, načelnikom Generalštaba Vojske Srbije  boravili predstavnici Nacionalne garde Ohaja, čiji su vojnici, sa vojnicima Vojske Srbije, 2012. godine, radili na rekonstrukciji fiskulturne sale osnovne škole “Svetozar Marković”, oštećene u zemljotresu 2010. godine.

Sa zvaničnom delegacijom Nacionalne garde Ohaja, koju je predvodio komandant general major Mark Bartman, školu su posetili i drugi predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, a uz predstavnike škole i Školske uprave Kraljeva, goste je dočekao i pozdravio gradonačelnik Kraljeva Predrag Terzić.https://www.youtube.com/watch?v=BxTjLHFxEa8&feature=youtu.be

Na rekonstrukciji fiskulturne sale OŠ “Svetozar Marković”, oštećene u zemljotresu, tokom leta 2012. godine, dvadesetak dana zajednički su radila 32 pripadnika Nacionalne garde Ohaja i 20 pripadnika Druge brigade Vojske Srbije.

Bio je to projekat “Humanitarna asistencija”, u renoviranje fiskulturne sale uloženo je 300.000 dolara, koliko je donirala Evropska komanda oružanih snaga SAD, a investitor radova bila je Ambasada Sjedinjenih Američkih Država.

 Projekat civilno vojne saradnje pod nazivom “Humanitarna asistencija” započeo je 2009. u okviru saradnje Nacionalne grade Ohaja i Vojske Srbije, kada su američki gardisti i srpski vojnici, osim u Kraljevu zajedno radili na obnavljanju škola i obdaništa u Lapovu, Prokuplju i sokobanjskom selu Trubarevac. 

Načelnik Generalštaba Čjubiša Diković oduševio je dečake i devojčice koji su u fiskulturnoj sali OŠ “Svetozar Marković” igrali odbojkašku utakmicu, kada je prišao da servira loptu, a posle njega isto je učinio i jedan pripadnik Nacionalne garde Ohaja.