UDRUŽENI DO DRŽAVNIH PARA

16. jun 2017.

Zbirni projekat „Trg u fokusu“, kojim su grad Kraljevo i četiri ustanove konkurisale za sredstva Ministarstva kulture i informisanja, jedan je od 10 odobrenih i za njega je opredeljeno 7,6 od ukupno 140,2 miliona dinara

Na konkursu Ministarstva kulture i informisanja „Gradovi u fokusu 2017“, projekat  „Trg u fokusu“, kojim je naš grad učestvovao preko Službe za upravljanje projektima i lokalno-ekonomski razvoj Gradske uprave, podržan je među ukupno 10 projekata iz isto toliko gradova i opština. Od ukupnih 140,2 miliona dinara, grad Kraljevo je dobio sredstva u vrednosti od 7,6 miliona dinara.

U pitanju su sredstva za sanaciju lanterne na zgradi Narodne biblioteke (1,4 miliona dinara), za sanaciju objekta i zamenu sedišta Kraljevačkom pozorištu biće uplaćeno 2,9 miliona dinara, Kulturni centar Ribnica za organizaciju „Kulturnog leta“ i nabavku potrebne binske opreme i ozvučenja dobiće 1,2 miliona dinara, a za nabavku koncertnog klavira Muzička škola „Stevan Mokranjac“ dobiće 2.1 miliona dinara. Za realizaciju ovih projekata potrebno je ukupno 14 miliona dinara, pa će ostatak od 6,4 miliona dinara finansirati lokalna samouprava.

O projektima su na konferenciji govorili zamenica gradonačelnika Kraljeva Marica Mijajlović, koja je izrazila žaljenje što nisu uspeli da obezbede i sredstva za rekonstrukciju Trga srpskih ratnika, ali i nadu da će se to dogoditi naredne godine.

Rukovodilac Službe za upravljanje projektima i lokalno ekonomski razvoj Gradske uprave Mirjana Prodanović rekla je da je Projektni tim identifikovao kao osnovne zadatke: unapređenje infrastrukture i uslova za razvoj kulturnih programa.

Na konferenciji za novinare govorili su i direktori ustanova koje su dobile sredstva: direktor Narodne bibiloteke „Stefan Prvovenčani“ Miloje Radović, direktor Kraljevačkog pozorišta Miodrag Dinulović, koji je naveo da će sedišta u našem pozorištu (koja mnoga deca pamte po priklještenim prstima) biti zamenjena posle pune 33 godine, direktorka Kulturnog centra „Ribnica“ Elizabeta Todorović  i direktorka Muzičke škole „Stevan Mokranjac“ Biljana Mirjanić, koja je rekla da će ovaj koncertni klavir (koji neće moći da bude korišćen u nastavi) biti prvi koji je ova škola nabavila posle 30-ak godina, .

KO JE JOŠ DOBIO SREDSTVA

Na ovom konkursu najviše sredstava dobile su sledeće opštine i gradovi: Bačka Palanka za projekat: “Da kucnem u drvo” (32,6 miliona dinara), “Dijalek(A)t” (Vlasotince) – 26 miliona dinara, “Svetlosti carskog grada” (Sremska Mitrovica) – 24 miliona dinara i “Sačuvajmo kulturu Šida” (Šid) – 19 miliona dinara.

Među projektima su i “Kultura kao pokretač lokalnog ekonomskog razvoja u Beloj Palanci” (Bela Palanka) – 6.7 miliona dinara, “Mionica – varoš u duhu metropole” (Mionica) – 6.7 miliona dinara, “Morava u srcu Trstenika” (Trstenik) – 4.2 miliona dinara i “Zlatna dolina Homolja” (Kučevo) – 3.5 miliona dinara.

Na konkursu je prijavljeno 58 projekata, što je više nego dvostruki broj prijavljenih u odnosu na prethodnu godinu kada ih je bilo 28.