RUDI – KRALJEVAČKI KOLEKCIONAR PLOČA

17. jun 2017.

Još kao 15-godišnji dečak Miroslav Rudnjanin Rudi od džeparca je kupio prve ploče, a onda je njegova ljubav prema muzici postala više od hobija, pa danas ima više od 2.000 vinil ploča 

Miroslav Rudnjanin, 62-godišnji Kraljevčanin, već 46 godina sakuplja ploče. U želji da sluša muziku drugačiju od one koju je slušao njegov otac, ljubitelj izvornog zvuka, kupio je dve ploče stranih izvođača. A kada je prvi put čuo britansku grupu „Led Zeppelin“, odlučio je da će imati kolekciju ploča. Danas je ponosan na svoj mali muzički raj sa više od 2.000 vinil ploča, koje sakuplja na neobičan način.

Popularni Rudi seća se i dana kada je kupio svoje prve ploče.

Bio je to 7. april 1971. godine, a pored ploča grupe „Led Zeppelin“, skupljam i ploče „The Beatles“, „Deep Purple“, a od domaćih izvođača ploče „Bijelog dugmeta“, „YU grupe“, „Korni grupe“, „Indeksa“, „Riblje čorbe“ – ispričao je u prilogu za RTS Miroslav Rudnjanin iz Ribnice.

On je danas na Balkanu jedan od najvećih kolekcionara ploča grupe „Led Zeppelin“, a ploče koje bira na poseban način – stižu sa svih kontinenata.

Skupljam iste ploče u različitim izdanjima. Opredelio sam se da skupim sva njiova izdanja iz bivše SFRJ, a trenutno mi fale samo dve kasete: kaseta „Led Zeppelin 1“ i „Led Zeppelin 4“ – Jugotonovo izdanje, jer imam izdanje produkcijske kuće „Suzy“ – kaže Rudi.

Ploče, kaže, ume da pokloni, a o prodaji i ne razmišlja.

Postoje ploče koje se ne otvaraju, ima i onih sa štamparskim greškama. Nemam nameru da otuđujem kolekciju. Možda nekada, iz bilo kog razloga, to učinim, ali tada bih prodao sve – iskren je kolekcionar.

Za svoj 60-i rođendan dobio je majicu od britanskog sastava, a nju nosi samo u posebnim prilikama. Penzionerske dane kolekcionar Miroslav Rudnjanin provodi u bogatstvu zvukova svog malog muzičkog raja.

autor: Snežana Špica

izvor:RTS(http://www.rts.rs/page/magazine/sr/story/511/zanimljivosti/2765168/kraljevcanin-sa-jedinstvenom-kolekcijom-ploca.html)