„NE ŽELIM DA KOMENTARIŠEM BOMBARDOVANJE SRBIJE“(VIDEO)

29. mart 2016.

Filip Pinington, ambasador Kanade o Srbiji o NATO-u i neutralnosti Srbije

Kanadski ambasador danas je ocenio i da ne postoji nijedan veći bilateralni problem između Srbije i Kanade.

„Smatramo naš odnos prijateljskim i nastojaćemo da Srbiju podržimo i budućnosti na način na koji to želi njen narod“, poručio je Pinigton.

Ambasador je dodao kako njegova zemlja vidi da je budućnost Srbije trenutno više okrenuta evropskim intergracijama i da Kanada razume da Srbija želi dobre odnose i sa Severno-atlantskom alijansom (NATO) i sa Rusijom.

„Kanada je članica NATO i ima određene nesuglasice sa Rusijom, pre svega vezano za stav oko Ukrajine i pozicije oko Krima, ali Kanada podržava stav Srbije vezan za njenu neutralnost“, naveo je Pinington.

Kanadski ambasador je dodao da je i sam četiri godine bio zaposlen u NATO i da njegova zemlja ovu alijasu podržava od otkada je 1949. godine osnovana.

„Podržavamo Sporazum Srbije i NATO i sve što on podrazumeva i ne vidim da je pozicija Srbije drugačija u odnosu na druge zemlje koje imaju određenu saradnju sa NATO“, precizirao je ambasador, ocejujući da i Srbija i NATO imaju svoje interese.

„NATO vojnici imaju poseban status u Srbiji, ali ne da bi se samo šetali, nego da bi postojala mogućnost bolje saradnje i obučavanja vojske“, smatra Pinington.

Novinarsko pitanje da li smatra da je bombardovanje Srbije 1999. godine bilo greška, ambasador nije želeo da komentariše.https://www.youtube.com/watch?v=UfuZcFIjLNs