POKLONJENI BAZENI – PRETEŽAK DAR

6. jul 2017.

Uz poklonjeni bazen i ulaganje od oko dva milona evra, okončana je samo prva faza izgradnje Vaterpolo centra u Vrnjačkoj Banji, jer je dar države ispao pretežak za vrnjačku kasu, pa će se osnivanje ovog centra – odužiti 

Dva bazena, koji su posle Evropskog prvenstva u vaterpolu održanog prošle godine u Beogradu, poklonjeni Vrnjačkoj Banji, kako bi se tu osnovao trenažni vaterpolo centar, još na kupanje ne primaju ni turiste, a kamoli vaterpoliste. Istina, bazeni su brzo, krajem prošle godine montirani, uključena je u rad kompletna oprema i napunjeni su vodom. Bila je to prva faza u osnivanju nacionalnog vaterpolo centra i u taj deo projekta uloženo je 155 miliona dinara. Polovina te svote stigla je iz republičke kase, a ostatak od budžeta opštine. Bazeni su tokom zime ispržnjeni, konzervirani, a ovih dana još nisu napunjeni, jer se radi na parternom delu, ugrađuju se pločice i uređuje fasada.

U ove poslove opština ulaže oko 25 miliona dinara i mislim da će za mesec dana bazen biti spreman za kupanje i osveženje turista. Naravno, to nije dovoljno za trening i utakmice vaterpolista, kao ni za sve ono što je u budućem centru planirano, a reč je o aktiviranju i bazena za neplivače, jer cilj nam je da svako dete u Vrnjačkoj Banji nauči da pliva. Uz komletnu izgradnju pomenutog vaterpolo centra računalo se i na povećanje broja noćenja u Banji za oko 20 hiljada – objašnjava nam Boban Đurović, predsednik vrnjačke opštine.

Međutim, u nastavku razgovora zaključujemo da je ovaj dar države ispao pretežak za vrnjačku kasu, pa će se osnivanje centra odužiti. Jer, kad se sabere dosadašnje ulaganje, to je skoro dva miliona evra, ali je potrebno još oko mili i po evra. Naime, bazeni se moraju pokriti, moraju se podići svlačionice, treba nabaviti sistem panela za grejanje vode… Sve to, prema predračunu, koštaće oko 1,5 miliona vera. Taj novac vrnjačka opština nema, pa se mora čekati na pomoć države, odnosno resornog ministarstva.

Postoji mogućnost da nas pomogne i kineska razvojna banka, što kreditom što poklonom, ali ćemo te razvore imati u septembru ove godine – ističe predsednik Đurović.

autor: M. Dugalić

izvor: “Politika” (http://www.politika.rs/scc/clanak/384339/Poklonjeni-bazeni-pretezak-dar)    

One thought on “POKLONJENI BAZENI – PRETEŽAK DAR

Comments are closed.