“ZADUŽBINA” ĆE BITI APOTEKA?

6. jul 2017.

Gradski većnici usvojili su rešenje o davanju u zakup poslovnog prostora objekta koji Kraljevčani zovu „Zadužbina“, zdravstvenoj ustanovi „Nikola Pašić“ iz Beograda, čija je ponuda od 4.000 evra za mesečnu zakupninu bila najpovoljnija

Hoće li na mestu „Zadužbine“, za koju su vezani mnogi događaji iz prošlosti Kraljeva i koja je duže od veka bila kafana, uskoro, kako nezvanično saznajemo, biti apoteka?

Ova vremešna zgrada na raskrsnici Hajduk Veljkove i Ulice Miloša Velikog sastoji se od postojećeg ugostiteljskog objekta i delom objekta koji je oštećen u zemljotresu ukupne površine 314 kvadraza. Po javnom oglasu iz maja ove godine, zdravstvena ustanova „Nikola Pašić“ iz Beograda za mesečnu zakupninu „Zadužbine“ ponudila je 4.000,00 evra bez PDV-a.

Oni su u obavezi da objekat rekonstruišu i da ga privedu nameni u skladu sa projektom Zavoda za zaštitu spomenika kulture, ali ni u pozivu nije bilo jasno precizirano koja vrsta delatnosti će biti obavljana u ovom objektu.

To će biti dobar prihod za grad, izabrali smo najpovoljnijeg ponuđača, ukoliko oni odustanu ponudićemo zakup niže rangiranom ponuđaču, ali svakako, prema datim uslovima, onaj koji je objekat zakupio neće moći da ga iznajmljuje nekom drugom – pojasnila je zamenica gradonačelnika.

O „ZADUŽBINI“

Na čeonoj fasadi „Zadužbine“, iznad ulaznih vrata, nalazi se natpis HOTEL ZADUŽBINA ANĐELKA SAVIĆA i supruge mu TATIJE sirotoj školskoj omladini i iznemoglim starcima i staricama varoši Kraljeva.

Anđelko Savić je bio poznati kraljevački trgovac. Imao je veliku imovinu u Kraljevu i Kruševcu. On je kupio gostionicu Bosna 1916. god. od Angeline, udove Dušana Pribakovića, kafedžije iz Kraljeva. Pored zemlje, imao je trgovačke radnje, pekaru i kafanu, koje je izdavao pod rentu. Posle prvog rata 1919. godine sa ženom se preselio za Beograd, a kafanu izdavao u zakup kraljevačkim kafedžijama. On je testamentom svoju imovinu zaveštao omladini i starima i tražio da se ostvareni prihodi od kafane i celokupnog imanja dele u humanitarne svrhe. Među zaveštanom imovinom Anđelka Savića kafana je bila najveći objekat, površine 180 m2. U sklopu zgrade pored kafane bile su dve trgovačke radnje. Jedna radnja je kasnije prepravljena za pekaru sa pomoćnim prostorijama. U sastavu kafane bili su kuhinja, pet soba za prenoćište i jedna porodična soba. Ispod kafane nalazio se veliki podrum pića, a u dvorištu štala za odmor tovarne i zaprežne stoke. Kasnije su prostorije prepravljene pa je Zadužbina radila samo kao kafana…

Anđelko Savić je umro 30. oktobra 1924. godine u Beogradu. Iza sebe je ostavio suprugu Tatiju da prema testamentu uživa imanje do njene smrti. Tatija se preselila uoči 1936. godine u Kraljevo i prenela kosti svoga supruga Anđelka u novosagrađenu grobnicu na kraljevačkom groblju. Tatija je umrla u Kraljevu 1941. godine i sahranjena je u grobnici svog muža.

8 thoughts on ““ZADUŽBINA” ĆE BITI APOTEKA?

 1. . Iz priloženog se vidi ko nas u gradu vodi i gde. Dali će biti otvaranja kao semafora a ako bude da se lepo okupimo i pozdravimo našu vlast. Ako do toga dođe apoteku će verovatno predsednik lično da otvori.
  SRAM IH BILO
  NEKA TAKO POSTUPAJU SA SVOJOM OČEVINOM AKO JE UOPŠTE IMAJU

 2. . Pitam se da li postoji neko pametan u ovom gradu ko zna za obeležija ovog grada. Neko ko bi stao u njihovu zaštitu od prodaje.Nije sve u novcu…postoje i druge vrednosti…Sklonili su tenk,London vise ne postoji…sada zadužbina.Jednog dana će i Kraljevo prodati…

 3. . Kad su u pitanju afere Kraljeva ili one afere koje neko stalno u ime grada radi, jasno je da se radi o neukim, nertalentovanim, ljudima bez elementarnog gradjanskog vaspitanja, Nije samo u pitanju SAH klub, kuca MILOSAVLJEVICA, kuca porodice PROJoVIC, izlozi u polukrugu, kineski zid na keju, spratnost koja se nadzidjuje preko noci,korumpiranost cinovnika koji to dozvoljavaju…ovde je u pitanju i zakonska obaveza postovanja volje testatora…u pitanju je i zgrada tzv  BOGAVCEVO zdanje u ul Cara Lazara koju je otela Miloseviceva UDBA a koju i dalje ista firma zadrzava bez kirije i bez stida i srama. Postavlja se pitanje DOKLE i ZBOG CEGA i kako vas vise i posle svega nije sramota. Sta vi mislite kad se zavrsi ova diktatura i kad odete sa vlasti, a nicija sveca do zore nije gorela, gde ce te onda, sta cete onda raditi i da li postoji mesto na kom mozete ostati neprimetni i zaboravljeni…

 4. . Premalo Kraljevcana je ostalo , tuzno je sta rade sa Kraljevom. Ovim dodjosima naravno da nista to ne smeta ,niti im bilo sta predstavlja pojedina imovina. I onda citas komentare pa ionako je bilo ruzno , ionako nista tu nije bilo i treba da se srusi , itd…Nego nista se iz stolice ne moze promeniti…

 5. . Zaista je strašno šta ova banda na vlasti radi u ovom našem, nekada , lapom Kraljevu !

 6. . Namena koju je “Zadužbina” imala, morala je ostati nepromenjena – dakle kafana i trgovina u delu zgrade koji je urušen. O tome kakva smo zemlja i kakav je ovo grad postao, može se videti iz dugogodišnjeg stanja objekta, kao i ove sramne prenamene odnosno izbegavanja grada da “Zadužbinu” održava u skladu sa njenim istorijskim značajem, zaštićenim statusom i obavezom koju je grad preuzeo od zadužbinara. Da li je neko od njih pročitao “Zaveštanje” Anđelka Savića!? Taj dokument postoji. Sudeći po višedecenijskom karakternom i intelektualnom profilu ličnosti koje su rukovodile ovim gradom, čisto sumnjam da su se potrudili!  Priče o besparici su smešne i vređaju zdrav razum ako znamo koliko je novca bačeno na raznorazne periferne i manje bitne stvari. Ne treba biti ekspert pa naći način primernog održavanja objekta uz zadržavanje prvobitne namene. Današnje apoteke su u velikj meri postale trange-frange prodavnice, nakinđurene kičastim reklamnim prospektima, ružnim, pretencioznim i glomaznim svetlećim reklamama i sličnim stvarima. Tako neko rešenje nimalo ne odgovara istorijskom izgledu i značenju ove zgrade. Baš čekam da vidim kakve će uslove izdati Zavod pošto se u nekim slučajevima nije proslavio, dopuštajući razvaljivanje prvobitnih izloga (hotel Jugoslavija) odnosno rušenja objekata a da prstom nisu mrdnuli (Šah klub i sl.). 

 7. . Још ћемо се ми глупости нагледати и наслушати. По овој логици, “Задужбина” може да буде и “Секси шоп” или још једна кинеска “Панда кућа”, само ако неко да “најповољнију понуду”. Замислите како би у Београду прошла идеја да “Скадарнија” буде претворена у апотеку. Људи моји, призовите се памети, бар кад чујете звона са цркве Св. Тројице. И њих је даривала Татија Савић, пошто су, она предходна, однели дедови наших “европских пријатеља”.

Comments are closed.