RAZREŠEN NAČELNIK GRADSKE UPRAVE

13. jul 2017.

„Nesumnjivo je da za trenutno nezadovoljavajuće stanje u Gradskoj upravi, dosadašnji načelnik Miloš Petrović snosi najveću odgovornost“, smatra gradonačelnik Kraljeva i najavljuje zavođenje reda tamo gde ga „decenijama nije bilo“

Na predlog gradonačelnika Kraljeva Predraga Terzića, članovi Gradskog veća usvojili su rešenje o razrešenju Miloša Petrovića sa dužnosti načelnika Gradske uprave, a te poslove, do postavljanja novog načelnika obavljaće dosadašnja zamenica Jelena Bekćić Luković

Obrazlažući svoj predlog, gradonačelnik Kraljeva Predrag Terzić naveo je da „načelnik Gradske uprave nema neophodnu komunikaciju i nužnu saradnju sa funkcionerima, izabranim i postavljenim licima, kao i sa zaposlenima, iako ga svi propisi koji regulišu njegov položaj na to obavezuju“.

Terzić ocenjuje da Gradska uprava mora da funkcioniše kao jedinstvena celina, ali da to u praksi nije slučaj i da „pojedine organizacione jedinice, kao i zaposleni u njima, sve više nastupaju samostalno, a ne kao nužni nedeljivi deo Gradske uprave i da za sve ovo ličnu odgovornost snosi načelnik Gradske uprave“.

Ponašanje načelnika Gradske uprave koji nije uspeo da održi potrebnu disciplinu u radu pojedinih organizacionih jedinica, dovodi u pitanje zakonitost i efikasnost u radu, a saadnja na ovako postavljenim odnosima dovela je u pitanje sam odnos između načelnika Gradske uprave i pojedinih rukovodilaca organizacionih jedinica u Gradskoj upravi. Nesumnjivo je da za trenutno nezadovoljavajuće stanje u Gradskoj upravi, načelnik Miloš Petrović, snosi najveću odgovornost“, stoji u obrazloženju.

Gradonačelnik Kraljeva je, posle sednice Gradskog veća, pred novinarima izjavio da odluku nije doneo naprečac i da veoma studiozno razmišlja o odlukama, posebno o onima koje se tiču kadrovskih pitanja.

U Gradskoj upravi imate ljude koji su načelnici po 10 ili 15 godina i uvek traže način da vam objasne zašto nešto ne može. Kada od njih tražite način da vidimo kako, ipak, može, nabrajaju razloge. Hajde onda svi da idemo kući, ako ne može! Hajde, onda, da se opštinari šetaju po gradu usred radnog vremena, hajde da neki trče „pod obalom“ za vreme radnog vremena – naveo je Terzić, tražeči da se iz stenograma sednice konstatuje da on nije, kako tvrdi razrešeni Miloš Petrović, rekao da odeljenja zasebno funkcionišu zbog partijske podeljenosti.

Terzić navodi kako su mu iz jedne partije tražili da „jednu finu gospođu postavi na mesto nekog šefa odseka:

Ona ne zna koliko je sati! Primio ju je, ko zna kada, neko preko veze. Jednom je bila izvestilac na Gradskom veću, nije umela da se snađe. Ja, gospodo, gledam da li ste stručni ili niste! Najviše bih voleo da u Gradskoj upravi ima 50 mladih ljudi koji su završili fakultete, da idu iz odeljenja u odeljenje da uče, pa tek kad pređu sva odeljenja, dobri postanu šefovi odeljenja, a oni najbolji da dolaze na mesto načelnika i da za šest-sedam godina imamo potpuno novu Gradsku upravu. A šta mi imamo? Neki rukovodioci neće da ruše objekte, iako za to postoje uslovi, zato što mu je neko tamo prijatelj. Neki drugi svoje akte šalju na tri sednice Gradskog veća, iako je sve moglo da se završi samo na jednom. Ili, javi se čovek koji želi da pravi poslovni objekat i hoće da zaposli neke ljude, ja ga prihvatim širokogrudo, ali onda mene rukovodioci počnu da ubeđuju zašto nešto ne može da se sprovede. Čovek je čekao šest meseci i tek smo danas mogli da potpišemo ugovor. Mislite li da je to normalno? – gnevno je pitao Terzić.

On je dodao da bi se, kad vidi da nešto ne funkcioniše, na mestu dosadašnjeg načelnika Gradske uprave – sam povukao.

Imaćemo promene u Gradskoj upravi, bolji rad i konačno ćemo početi da zavodimo red tamo gde se nije zavodio decenijama – najavio je gradonačelnik Kraljeva.

Budući da je na sednici Gradskog veća upozoren na član 52.. Zakona o zaposlenima u autonomnim pokrajinama i jedinicama lokalne samouprave, koji predviđa razloge za razrešenje službenika, gradonačelnik Terzić je posle sednice ocenio da Miloš Petrović ima prava da iskoristi sva pravna sredstva, što će verovatno i učiniti. 

5 komentara za naslov “RAZREŠEN NAČELNIK GRADSKE UPRAVE

 1. . Запослити способне путем конкурса је право решење. Али ако се после од њих тражи да буду лојални, иду организовано на инаугурације, митинге, да се не држе закона ко’ пијан плота, уклопе сваку замисао политичара  у „законе“,  обезбеде сигурне гласове, лепе плакате, иду од врата до врата уочи избора, ботују и слично, онда ће карактерни отићи а на површину  испливаће лењи бескичмењаци који све наведено прихватају и заборављају на рад, ред, законе,  радно време и радне задатке.  Напредоваће тако што ће се увући под скуте неком  политичару који има јак колициони капацитет и  коалициони споразум  јачи од реда и закона …..  И  ко ће да му поред толоких  заслуга забрани да у радно време мало протегне ноге и предмете не заврши у року и по закону !
  Што се тиче досадашњег начелника  у праву  сте г. Градоначелниче када кажете да је сам требао да да оставку. Али, не због разлога које сте навели, већ због првог, другог, трећег … стотог  запошљавања и постављења нестручних партијских кадрова у Градској управи од стране политичара
  и партија. Незамерање  има своју цену те је Град и начелника  задесила формула „Некависи Педро“  која не решава проблеме.

 2. . Auuuu, što volim čišćenja!!!
  Imam jedan predlog za ovog “najpametnijeg” Gradonačelnika.Jeste da košta, ali ne vredi… Neka se odreši kesa i proširi ugovor sa MAKOM, koji je osvedočeni protivnik nataložene vekovne (najviše žute) štroke, pa neka oni kao što su očistili neposredno “genijevo” okriženje, krenu dalje… Ma platićemo kolko “zinu”!!!! 
  Ja zaista ne shvatam, gde su granice morala i logike u ovakvoj zameni teza? Jadno i bedno. I to od strane čoveka koji bi trebalo da bude najodgovorniji za sva dešavanja u Gradskoj Upravi… Neki džogiraju u radno vreme, reče i nikom ništa. Pa gospodine “prepametni”, ako već u javnost iznosite činjenicu da neko džogira u radno vreme, znači da tačno znate i ko i kada. A gde je tu Vaša odgovornost i koga prozivate za to?!! Možda Petrovića? Pa onda kažete da ste prihvatili “nekog čoveka” oberučke, jer hoće da gradi i zaposli ljude, a oni tamo nešto izmišljaju… Zašto niste izdali pismeno naredjenje da se izdaju te potrebne stvari tom čoveku? Reći ču Vam zašto, zato što bežite od odgovornosti, zato što vam je najlakše da uvek neko drugi bude kriv… Kada sve ovo prodje čovek normalnog moralnog sklopa bi se stideo da živi u ovom gradu, ali Vi očigledno taj problem nećete imati jer ste daleko ispod tog sklopa…

 3. . Vreme je da pomere fotelje i izađu iz njih. Ja vašluk u na sve strane! 

Comments are closed.