O SEOSKIM VODOVODIMA – U SEPTEMBRU

13. jul 2017.

Predlog Odluke o uslovima za održavanje i korišćenje javnih vodovoda u seoskim naseljima biće skinut sa dnevnog reda sutrašnje sednice gradske skupštine zbog „preciznijeg i jasnijeg definisanja postupka pribavljanja upotrebnih dozvola“

Urađeno je to, kako je na današnjoj sednici Gradskog veća obrazloženo i radi stvaranja svih neophodnih zakonskih uslova za preuzimanje upravljanja seosko-lokalnim vodovodima od strane JKP Vodovod“.

Tokom jula i avgusta, rečeno je na sednici, u Gradskoj upravi raspravljaće se o svim nacrtima odluka iz oblasti komunalne delatnosti. Već u utorak, 18. jula, pred većnicima će se naći tri odluke. Ovim sednicama, predočio je gradonačelnik Kraljeva Predrag Terzić, prisustvovaće predstavnici različitih odeljenja Gradske uprave koji su učestvovali u pisanju tih odluka, predstavnici javnih preduzeća i svih drugih zainteresovanih strana, kako bi kroz otvoreni razgovor sagledali predloge za poboljšanje postojećih odluka.

Nedopustivo je da pojedine odluke iz oblasti komunanih delatnosti datiraju iz 80-ih i 90-ih godina XX veka, da obrađuju društvene odnose koji odavno ne postoje, da su kazne neprimerene. Danas kazna za parkiranje na zelenoj površini iznosi 500 dinara, jer je u pitanju odluka iz 19917. godine. Moramo sve to da menjamo,a uz to još jednom dobro proanalizirati odluku o seoskim vodovodima – ističe Terzić, pojašnjavajući da misli na eventualne predloge javnih preduzeća i mesnih zajednica za izmenu već predložene odluke.

On je dodao da će svi oni zajedno pripremiti najbolje moguće rešenje koje se pred odbornicima naći u septembru.

Ako smo čekali ovoliko godina da rešimo taj problem, mislim da možemo da sačekamo još dva meseca. Nacrtom odluke predviđeno je da se u periodu od godinu dana napravi Program za preuzimanje seoskih vodovoda, a taj problem je nemoguće rešiti, ne za godinu dane, već tokom čitavog jednog mandata – kaže Terzić.

Seoskih i lokalnih vodovoda, koji na teritoriji grada Kraljeva imaju upotrebnu dozvolu ima oko 130, neki od njih su veliki i po površini, i po dužini cevi, i po broju korisnika, ali je onih bez upotrebne dozvole deset puta više.