KRV DA SAČEKA, NE PACIJENT…

20. jul 2017.

Tokom leta dolazi do nestašice krvi, a sa ciljem da se to predupredi, Crveni krst Srbije sa Institutom za transfuziju krvi Srbije, realizuje letnju kampanju zato što dragocena tečnost ima rok trajanja i njene rezerve moraju da se obnavljaju

Letnja kampanja dobrovoljnog davanja krvi, čiji su domaćini Crveni krst Kraljevo i grad Kraljevo, održana je i ove godine na Trgu srpskih ratnika, gde je, 20. jula, od 9.00 do 16.00 časova, bio postavljen transfuziomobil Instituta za transfuziju krvi Srbije. Akciju je podržao gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić priključivši se brojnim sugrađanima koji su pomogli u obezbeđivanju rezervi krvi u ovom kritičnom periodu godine.  

Veoma je važno da u letnjim mesecima, kada je veliki broj naših sugrađana na godišnjim odmorima, mi koji smo ostali u Kraljevu damo krv i tako pomognemo povećanju zaliha ove dragocene tečnosti. Svi oni građani Kraljeva koji imaju mogućnost da daju krv treba to da učine kako bismo pomogli sugrađanima kojima je krv neophodna – poručio je Terzić, koji je potom i sam dao krv.

Kako je istakla Maja Čukić, stručni saradnik za dobrovoljno davalaštvo krvi u Crvenom krstu Srbije, vrlo je značajno da se o dobrovoljnom davalaštvu krvi priča, jer tokom leta, ali i zime, dolazi do nestašice krvi, a cilj je da se to predupredi. Zajedno sa Institutom za transfuziju krvi Srbije, Crveni krst Srbije realizuje letnju kampanju duže od deset godina. Pored toga, postoje i svakodnevne akcije davanja krvi, više od 3.000 godišnje.

Veoma je značajno da rezerve obnavljamo zbog toga što krv ne može večno da traje, ima rok trajanja. Zato moramo da organizujemo akcije dobrovoljnog davanja krvi – poručila je svima kojima se, zbog vremenskih prilika, ne izlazi iz kuće predstavnica Crvenog krsta Srbije.

Ne treba jednom dati krv i završiti sa tim, već, ako je čovek zdrav, treba da nastavi da daje krv. To je i odraz dobrog zdravlja, a višestruki davaoci krvi su dokaz za to. Jako je značajno da što više nas o tome priča, jer naš posao će biti gotov tek onog dana kada davanje krvi bude potpuno normalno kao što nam je normalno da operemo ruke kada uđemo u kuću – smatra ona.

Preporuka svim građanima koji su u mogućnosti da daju krv, jeste da ne treba da čekaju porodične davaoce, davaoce koji su namenski. Svako ko ima između 18 i 65 godina, može dati krv, muškarci na 12, a žene na 16 nedelja.

Osnovni cilj ove akcije jeste, pre svega, smanjenje deficita krvi uobičajenog za letnji period u godini, ali i promocija dobrovoljnog, neplaćenog davalaštva krvi tokom cele godine.