„ROMANTIKA“ PRETVORENA U OTPAD

22. jul 2017.

Hotel „Železničar“ u Vrnjačkoj Banji predstavlja pravo ruglo ovog turističkog mesta, pa gradski čelnici traže hitno rešenje za ovaj objekat zatvoren već tri godine

U centru Vrnjačke Banje, samo stotinu metara od banjske promenade, na obodu najvećeg banjskog parka, nalazi se hotel „Železničar“. Do pre tri godine bio je privlačan i za probirljive banjske goste koji su boravili u 45 soba i osam apartmana. Uživali su i u hotelskom restoranu „Romantika“. Tako, dok je hotel radio bio je, takoreći, elitno mesto a pripadao je železnici, njenom organizacionom delu pod nazivom „Želturs“.

Međutim, pre tri godine je zatvoren, onda je ubrzo katanac na vratima nasilno uklonjen i kako sada ovaj hotel izgleda reklo bi se da ne pripada nikome. Redovno ga posećuju samo lopovi i narkomani, pa je iz njega odneto sve što je bilo vredno. Tako spoljašnost, a posebno unutrašnjost objekta deluje sablasno. Banjski gosti sa čuđenjem posmatraju ovu vrednu a napuštenu imovinu dok se Vrnjčani, naročito noću, klone i da pored njega prođu ne znajući ko je sve unutra, pošto se često i u kasne noćne sate u njemu može primetiti odsjaj zapaljene sveće ili baterijske lampe.

Opštinska vlast se proteklih dve, tri godine potrudila da takvih objekata u našoj „kraljici banja“ ne bude, pa su najpre prodata četiri hotela, koje su novi vlasnici već renovirali i neki su već ove sezone primili goste. Prodat je i poznati hotel „Zvezda“, zatim poznati kafe „Švajcarija“ u ponudi je i drugi deo hotela „Zvezda“ čija je gradnja odavno napuštena, pa se traži investitor koji bi i to gradilište oživeo.

Sa prodajom i obnovom ovih ugostiteljskih objekata, uređenim parkovima, šetalištima i drugom banjskom infrastrukturom bićemo spremni da pružimo adekvatnu ponudu i probirljivim turoperatorima sa Zapada, ali i iz Kine i Rusije. Što se tiče hotela „Železničar“, on je baš ruglo banje i sve smo sa predstavnicima naše železnice pa i države pokušavali da tako ne bude. Predlagali smo da ga čak i mi prodamo, da pronađemo zakupca, da se i uz našu pomoć hotel zaštiti od propadanja, ali je sve ostalo samo na jedva uspostavljenim razgovorima sa rukovodstvom železnice – kaže Boban Đurović, predsednik vrnjačke opštine.

Uz malo više upornosti i strpljenja i od predstavnika „Železnice Srbije“ dobili smo objašnjenje o sudbini ovog a i njihovih drugih ugostiteljskih objekata.

Nenad Stanisavljević, direktor Medija centra „Železnica Srbije“, objasnio nam je da je Vlada Republike Srbije početkom aprila ove godine dala saglasnost da se Privredno društvo „Železnice Srbije“ AD može upisati kao vlasnik objekata. U okviru tog prava na upis svojine našao se i hotel „Železničar“ u Vrnjačkoj Banji.

Tako su „Železnice Srbije“ AD pre oko šest meseci preuzele objekat hotela „Železničar“ u Vrnjačkoj Banji od Preduzeća za železnički turizam i ugostiteljstvo „Želturist“, koje ga je prethodno koristilo duži niz godina – ističe Stanisavljević. On je još detaljnije objasnio da su se, u okviru reforme železničkog sektora u Srbiji, sredinom 2015. godine iz, do tada jedinstvene, kompanije „Železnice Srbije“ AD izdvojile kao posebne firme tri kompanije, i to: „Infrastruktura Železnica Srbije“, „Srbija voz“ i „Srbija kargo“.

Od tada jedan od značajnijih zadataka „Železnica Srbije“ AD je rešavanje pitanja viška železničke imovine i to prvenstveno one koja nije u funkciji železničkog saobraćaja. U tu imovinu spadaju i hoteli i restorani, pa i hotel „Železničar“ u Vrnjačkoj Banji. Prodajom ili izdavanjem u zakup viška železničke imovine rešavaće se istorijski dugovi i obaveze nekada jedinstvene železničke kompanije. Zato su „Železnice Srbije“ AD decembra prošle godine objavile oglas za izdavanje hotela „Železničar“ u Vrnjačkoj Banji, ali se niko od potencijalnih zakupaca nije javio. Nedavno smo raspisali javni poziv za fer procenu tržišne vrednosti nekretnina u vlasništvu ove kompanije, a na spisku je ukupno 286 nepokretnosti, među kojima je i hotel „Železničar“ u Vrnjačkoj Banji. Kad se to obavi, u saradnji sa nadležnim državnim organima, „Železnice Srbije“ AD će nastaviti rešavanje pitanja viška železničke imovine, među kojom je i hotel „Železničar“ U Vrnjačkoj Banji – kaže Nenad Stanisavljević.  

tekst i foto: M. Dugalić

izvor: „Politika“