UZ VAUČERE DO MILION NOĆENJA

24. jul 2017.

U turističkoj organizaciji Vrnjačke Banje smatraju da će vladini vaučeri pomoći da sledeće godine, kada ova banja slavi 150 godina aktivnog bavljenja turizmom, ostvariti milionito noćenje

Svaki peti dobitnik vaučera Vlade Srbije za podsticaj domaćeg turizma ovaj poklon države realizovaće u Vrnjačkoj Banji. Tako, sudeći prema najavama tj. rezervacijama, očekuju u vrnjačkoj turističkoj organizaciji, što bi bilo tri puta više nego prošle godine. Jer, prema podacima resornog ministarstva, tokom 2016. godine vaučere je u Vrnjačkoj Banji potrošilo 3.640 dimaćih turista.

Mi smo od početka ove godine, do sada, na teritoriji Vrnjačke Banje evidentirali oko 3,6 hiljada gostiju, koji su iskoristili vaučere za smeštaj u stotinak objekata, najviše u privatnim kućama, zatim vilama, ali i banjskim hotelima. Smatram da će, sudeći prema rezervacijama, ovaj broj biti tri puta veći do kraja godine. Inače, Vrnjačka Banja naredne sezone obeležava značajan jubilej – 150 godina aktivnog bavljenja turizmom, pa se nadam da će i dogodine biti ovakvih podsticaja, jer su neke zemlje, poput Mađarsk,e na sličan način održale i unapredile baš banjski turizam. To bi nam pomoglo i da u pomenutoj jubilarnoj godini ostvarimo milionito noćenje, pošto sada imamo godišnje oko 700 hiljada – tvrdi Ivan Trifunović, direktor Turističke organizacije Vrnjačke Banje.

Naša ,,kraljica banja“ poseduje oko 15.000 kreveta za smeštaj gostiju i trenutno je taj kapacitet popunjen sa oko 70 odsto. Vaučere koriste gosti svih starosnih kategorija koji za to ispunjavaju zakonske uslove. Mladi ponajviše u vreme banjskog karnevala, ,,Lovefesta”, Festivala filmskog scenarija… Jer, iznos od pet hiljada dinara taman im pokriva troškove smeštaja od najmanje pet dana u privatnim apartmanima. Istina, vlasnici takvih objekata za smeštaj, naročito stalnim gostima, nude pokriće vaučerom i sedmodnevnog odmora, samo što na teret gostiju pada turistička taksa od 120 dinara dnevno po osobi. Gosti sa kojima smo razgovarali su prezadovoljni, jedino što su isticali je molba da period od mesec dana, od rezervacije do dobijanja vaučera, ako je moguće bude kraći.

Stanodavci, takoreći, nemaju primedbe na ovaj potez države.

Naprotiv, ja se porodično bavim turizmom, jer su to još 1960. godine započeli moji roditelji. U početku ovakvog državnog podsticaja sam bila rezervisana, pošto nisam naučila da nas neko pomaže, uvek smo se samo na naš rad oslanjali. No, kasnije sam se uključila i stvarno sam prezadovoljna, a vidim da to i gosti hvale. Posebno je dobro što država, resorno ministarstvo sve poštuje, čak i rokove isplate nama stanodavcima, a bilo je primera i da ne čekaju 45 dana, koliki je maksimalni zakonski rok – kaže Slavica Maksić, vlasnica kuće za smeštaj gostiju.

U eletnim banjskim hotelima, gde se smeštaj plaća dnevno od 70 do stotinu evra nema i ne očekuju se gosti sa vaučerima od pet hiljada dinara. Ali, ima desetak hotela gde su cene aranžmana osrednje, pa primaju goste sa vaučerima. Tako u specijalnoj bolnici ,,Merkur“ doznajemo da je odmor, posle vaučera, recimo njihovim stalnim gostima, ,,pojeftinio“ za pet ili ako je u pitanju bračni par za 10 hiljada dinara, što nailazi na njihovo zadovoljstvo, iako se tim novcem, ne samo u ovom objektu već i u drugim sličnim hotelima, može platiti dva najviše tri dana…

autor: M. Dugalić

izvor: «Politika»