PODRŠKA ŽENAMA ŽRTVAMA NASILJA

26. jul 2017.

Javnosti je danas predstavljen projekat „Rad i razvoj SOS službe Kraljevo“, koji će trajati do 31. decembra, a za njegovu realizaciju, između ostalog potrebne su volonterke za rad na SOS telefonu, za koje je raspisan konkurs

Na konferenciji za novinare Saveta za rodnu ravnopravnost grada Kraljeva i Udruženja „Fenomena“ predstavljen je Projekat „Rad i razvoj SOS službe Kraljevo“, koji se sprovodi od 1. juna ove godine i trajaće do 31. decembra. Projekat je podržan u okviru zajedničkog projekta Ujedinjenih nacija i Vlade Republike Srbije „Integrisani odgovor na nasilje nad ženama i devojčicama u Srbiji II“, koji podržava Vlada Švedske.

Kako je istakla volonterka Udruženja „Fenomena“ iz Kraljeva Vesna Ristović, opšti cilj Projekta je davanje podrške devojkama i ženama koje su preživele ili preživljavaju partnersko ili porodično nasilje.

U toku ovog projekta, Udruženje „Fenomena“ je raspisalo konkurs za prijem novih volonterki za rad na SOS telefonu, budući da je u poslednjih nekoliko godina broj volonterki na SOS telefonu smanjen.

Konkurs je namenjen osobama ženskog pola koje su diplomirale ili su studentkinje završnih godina humanističkih nauka (psihologije, pedagogije, andragogije, socijalnog rada, defektologije), i uz to su motivisane i senzibilisane za rad sa ženama koje su pretrpele muško nasilje, ne osuđuju žrtvu nasilja i spremne su da volontiraju.

Prijavljivanje je putem on-lajn upitnika koji se može dobiti slanjem upita na mejl soskraljevo@gmail.com. Više informacija o konkursu može se naći na fejsbuk stranici Udruženja „Fenomena“ ili pozivom na telefon broj 060/0861393. Rok za prijavu je 20. avgust 2017. godine. Konkurs je raspisan pod pokroviteljstvom grada Kraljeva i Saveta za rodnu ravnopravnost grada Kraljeva.

Kako je istakla predstavnica Udruženja, oni teže da licenciraju SOS telefon, što je, od 2011. godine, podrškom i potrebom centara za socijalni rad u pružanju socijalnih usluga, veoma važno. Udruženje preduzima aktivnosti na tome.

Maksimalna podrška Saveta za rodnu ravnopravnost grada Kraljeva Udruženju nije izostala ni u ovom projektu.

Kako je istakla Lidija Pavlović, predsednica Saveta za rodnu ravnopravnost grada Kraljeva, jako je važno i značajno da SOS služba zaživi u našem gradu i da stalno radi.

Kroz svoje projekte smo pokušavali da osposobimo SOS telefon, kroz pružanje besplatne pravne pomoći, koja je bila veoma značajna i za rad telefona i kao pomoć žrtvama nasilja u porodici. Mislimo da je važno da se stručne osobe jave na konkurs, kako bi rad sa ženama koje su pretrpele ili trpe nasilje bio stručan i delotvoran – smatra predsednica Saveta.

Ona je napomenula da je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja sklopilo protokol o saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje, gde se kao posebna kategorija, kao osetljiva grupa, nalaze osobe, tj. žene koje su pretrpele nasilje. One su u nizu onih koji imaju prednost prilikom zapošljavanja. U to je, naravno, uključen i Centar za socijalni rad.

Pavlovićeva je istakla da je veoma važna komunikacija među institucijama koje su uključene u pružanje pomoći žrtvama nasilja, pomenuvši izuzetno dobru saradnju Saveta sa Centrom za socijalni rad, Policijom, Tužilaštvo, Sudom, kroz multisektorski tim, koji je u tom obliku radio do početka primene novog zakona o zaštiti od nasilja u porodici.

Pomenula je i da su se dve osobe koje su želele da prijave nasilje obratile Savetu za rodnu ravmnopravnost koji je, budući da nije nadležan, informaciju prosledio Policiji i Centru za socijalni rad.

Osvrnula se i na to da neka vrsta prihvatilišta ili sigurne kuće treba da postoji, a nema je ni u Raškom ni u Moravičkom okrugu, istakavši da će Savet za rodnu ravnopravnost grada Kraljeva nastojati da se ova ideja realizuje.

izvor: www.kraljevo.org

 

1 komentar za naslov “PODRŠKA ŽENAMA ŽRTVAMA NASILJA

  1. . Mi da vam radimo volonterski a vi se ubacile u preduzeća i ustanove preko partija.Neće da može

Comments are closed.